SCENIC II PH I Światła dzienne tryb skandynawski

marecky
Zarejestrowani

op Witam wszystkich forumowiczów.
Od niedawna jestem użytkownikiem SCII PhI i chciałbym się dowiedzieć jak będą działać światła po aktywowaniu trybu skandynawskiego. Mam zamontowane fabryczne xenony i światła działają następująco:
1. Funkcja AUTO wyłączona i manetka w poz. świateł mijania to po uruchomieniu silnika światła się włączają a po zgaszeniu i otwarciu drzwi wyłączają.
2. Funkcja AUTO włączona i manetka w poz. 0 to włączanie świateł czujnikiem zmierzchu. Manetka w poz. świateł mijania to po uruchomieniu silnika światła się włączają a po zgaszeniu i otwarciu drzwi wyłączają.
Jak będzie to działać po aktywowaniu trybu skandynawskiego? Oczywiście jeżeli można ten tryb aktywować

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

(09-02-2020, 12:22)marecky napisał(a): Witam wszystkich forumowiczów.
Od niedawna jestem użytkownikiem SCII PhI i chciałbym się dowiedzieć jak będą działać światła po aktywowaniu trybu skandynawskiego. Mam zamontowane fabryczne xenony i światła działają następująco:
1. Funkcja AUTO wyłączona i manetka w poz. świateł mijania to po uruchomieniu silnika światła się włączają a po zgaszeniu i otwarciu drzwi wyłączają.
2. Funkcja AUTO włączona i manetka w poz. 0 to włączanie świateł czujnikiem zmierzchu. Manetka w poz. świateł mijania to po uruchomieniu silnika światła się włączają a po zgaszeniu i otwarciu drzwi wyłączają.
Jak będzie to działać po aktywowaniu trybu skandynawskiego? Oczywiście jeżeli można ten tryb aktywować

W "trybie skandynawskim" światła mijania będą włączały się także w poz. 0 przełącznika, po uruchomieniu silnika.
Tryb auto będzie nieaktywny.
Przynajmniej tak to działa u mnie.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

Na zgaszonym silniku manetka świateł działa według tego co ma oznaczone, na uruchomionym silniku manetka od świateł nie działa, cały czas świecą mijania, możesz tylko przełączyć na długie. Zaletą trybu skandynawskiego jest to, światła gasną natychmiast o zgaszeniu silnika, nie trzeba otwierać drzwi. Natomiast jeżeli masz światła dzienne to tryb skandynawski spowoduje, że dzienne nie będą się załączały.

Odpowiedz
marecky
Zarejestrowani

op Taka funkcjonalność wydaje się logiczna. Mam jeszcze pytanie. Czy przy aktywowaniu trybu skandynawskiego można wybrać, które światła będą się włączały (mijania czy drogowe). Pytam bo widziałem w kilku SCII jak automatycznie załączają się światła te od strony wewnętrznej (u mnie są to drogowe)

(09-02-2020, 13:10)marecky napisał(a): Na zgaszonym silniku manetka świateł działa według tego co ma oznaczone, na uruchomionym silniku manetka od świateł nie działa, cały czas świecą mijania, możesz tylko przełączyć na długie. Zaletą trybu skandynawskiego jest to, światła gasną natychmiast o zgaszeniu silnika, nie trzeba otwierać drzwi. Natomiast jeżeli masz światła dzienne to tryb skandynawski spowoduje, że dzienne nie będą się załączały.
Czy światła dzienne to jest jeszcze inna funkcja oprócz trybu skandynawskiego?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2020, 13:19 przez marecky.)

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

Wewnętrzne w dwójce, to jak się nie mylę, mijania. Zewnętrzne to drogowe inaczej długie.

Wysłane z Redmi Note 7 przy użyciu klawiatury

Odpowiedz
marecky
Zarejestrowani

op
(09-02-2020, 13:30)twilk7 napisał(a): Wewnętrzne w dwójce, to jak się nie mylę, mijania. Zewnętrzne to drogowe inaczej długie.
Też tak przypuszczam, ale chciałbym to potwierdzić. Jeśli tak jest faktycznie to w wersjach bez fabrycznych xenonów bo te są po zewnętrznej stronie

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

(09-02-2020, 13:10)marecky napisał(a): Czy światła dzienne to jest jeszcze inna funkcja oprócz trybu skandynawskiego?
Scenic II nigdy nie miał fabrycznych dziennych, jak któryś ma to są to światła dokładane i nie ma tego w ustawieniach.
Sporo sceniców II jeździ na osłabionych do 35-40% światłach drogowych wykorzystywanych jako dzienne.

Odpowiedz
marecky
Zarejestrowani

op
(09-02-2020, 13:41)andrzejwa napisał(a): Scenic II nigdy nie miał fabrycznych dziennych, jak któryś ma to są to światła dokładane i nie ma tego w ustawieniach.
Sporo sceniców II jeździ na osłabionych do 35-40% światłach drogowych wykorzystywanych jako dzienne.
Ok
Czy faktycznie jest tak, że w SCII bez fabrycznych xenonów światła mijania to są te wewnętrzne a drogowe zewnętrzne?

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

Tak.

Odpowiedz
polaq
Zarejestrowani

Najlepsze jest to, że w UCH jest opcja świateł dziennych... a fabrycznie ich nie montowali.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

2 gości