SCENIC II PH II Głowica z K9K-732 do K9K-724

mnaz
Zarejestrowani

op Czy można przełożyć głowice wraz z osprzętem z silnika K9K-732 (SC II PH II) do silnika K9K-724 (SCII PH I). Zgodnie z manualem silniki te różnią się stopniem sprężania (15,3 kontra 17,9). Czy taka hybryda ma prawo żyć. W jaki sposób osiągnięto różne stopnie sprężania w tym samym silniku? Inne tłoki ?
PunkRock86 napisał 19-02-2020, 15:46:
Przeniosłem do odpowiedniego działu

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2020, 15:46 przez PunkRock86.)

Odpowiedz
Kamsta
Zarejestrowani

Z logicznego punktu widzenia te silniki nie są takie same. Różny wyznacznik. W jaki sposób zmieniono stopień sprężania? Trudne kolega zadał pytanie bo przypuszczam że nie znajdzie się żaden spec który to powie. Jedyna droga dojścia na czym polega zmiana w obu silnikach to dialogis i porównywanie numerów części. Do sprawdzenia cały układ tlokowo-korbowy i sama głowica.

Odpowiedz
mnaz
Zarejestrowani

op Dzięki za odpowiedź. Jest tak jak przypuszczałem i tak jak piszesz. Z autopsji mogę powiedzieć że oba silniki różnią się co najmniej tłokami. Silnik 106 KM ma większą komorę spalania (otwór w tłoku około 50 mm) a silnik 86 KM mniejszą (średnica otworu w tłoku to 40 mm). Po za tym blok, miska,głowica i uszczelka pod głowicą wyglądają identycznie. Głowica są lekko inne ale głownie ze względu na różne typy wtryskiwaczy (delphi i siemens). Założyłbym głowicę od 106 KM do 86 KM ale boje się że za chwilę rozwali tłoki, dlatego pewnie poszukam słupka do 106 KM a ten od 86 KM sprzedam.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości