SCENIC IV dodanie nowych modułów

mooo
Zarejestrowani

op Hej.
Może niektórym wyda się nieco śmieszne moje pytanie, ale czy ktoś może kiedyś dopytywał w renault o możliwość dodania jakiejś funkcji (elektronicznej) do pojazdu już jakiś czas po zakupie?

Mówiąc zwięźle: 
chciałbym dodać do mojego 2019 GS IV intense moduł utrzymywania pasa ruchu i aktywny regulator prędkości.
Z tym regulatorem to się domyślam że pewnie sprawa nie jest tak prosta gdyż muszą dołożyć fizycznie jakiś radar do grilla z przodu...
Wiem, że to może kosztować ale czy jest to w ogóle możliwe.
Dzięki i pozdrawiam.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-04-2020, 18:27 przez mooo.)

Odpowiedz
kotleto
Zarejestrowani

Z doświadczenia wiem że wszystko jest możliwe, czasem tylko nie opłacalne :\

Odpowiedz
mooo
Zarejestrowani

op
(03-04-2020, 18:33)kotleto napisał(a): Z doświadczenia wiem że wszystko jest możliwe, czasem tylko nie opłacalne :\

wyślę zatem pytanie do wsparcia Renault w poniedziałek.
Jestem ciekawy ile by to kosztowało, w sumie technologia jeszcze jest aktualna - te modele cały czas produkują, więc jedynym odstraszaczem pewnie będzie koszt usługi :P
Dam znaka jak otrzymam odpowiedź.

Odpowiedz
kotleto
Zarejestrowani

Podejrzewam że dostaniesz odpowiedź z serwisu że się nie da, sam pracuję w ASO (nie renault) i wiem że często nikt nie chce się łapać takich tematów, łatwiej i wygodniej powiedzieć że "na tym etapie już nic się nie da zrobić "

Odpowiedz
jacek00
Zarejestrowani

(03-04-2020, 18:23)mooo napisał(a): Mówiąc zwięźle:
chciałbym dodać do mojego 2019 GS IV intense moduł utrzymywania pasa ruchu i aktywny regulator prędkości.
Z tym regulatorem to się domyślam że pewnie sprawa nie jest tak prosta gdyż muszą dołożyć fizycznie jakiś radar do grilla z przodu...

Nic nie trzeba dokładać, poza guzikiem na kierownicy. Sam aktywny regulator prędkości korzysta z kamery w lusterku. Co do modułu utrzymywania pasa ruchu, to z tego co mi wiadomo też wystarczy tylko aktywować softwarowo. Czytałem, że jedno i drugie udaje się ludziom aktywować za pomocą DDT4ALL.

Daj znać jak Ci coś odpowiedzą.

Odpowiedz
mooo
Zarejestrowani

op
(03-04-2020, 19:41)jacek00 napisał(a):
chciałbym dodać do mojego 2019 GS IV intense moduł utrzymywania pasa ruchu i aktywny regulator prędkości.
Z tym regulatorem to się domyślam że pewnie sprawa nie jest tak prosta gdyż muszą dołożyć fizycznie jakiś radar do grilla z przodu...

Nic nie trzeba dokładać, poza guzikiem na kierownicy. Sam aktywny regulator prędkości korzysta z kamery w lusterku. Co do modułu utrzymywania pasa ruchu, to z tego co mi wiadomo też wystarczy tylko aktywować softwarowo. Czytałem, że jedno i drugie udaje się ludziom aktywować za pomocą DDT4ALL.

serwis zgodnie z przewidywaniami "nie da się tego zrobić".
Ciekawe czy ktoś gdzieś na necie takie rzeczy robił softowo. Ale ja odpuszczam (z pewnością było by to naruszenie gwarancji - którą zabuliłem dodatkową na 5 lat...) 
nauczka - jak brać to po maksie na dzień dobry :P heheh

Odpowiedz
jacek00
Zarejestrowani

(07-04-2020, 14:40)mooo napisał(a):

serwis zgodnie z przewidywaniami "nie da się tego zrobić".
Ciekawe czy ktoś gdzieś na necie takie rzeczy robił softowo. Ale ja odpuszczam (z pewnością było by to naruszenie gwarancji - którą zabuliłem dodatkową na 5 lat...) 
nauczka - jak brać to po maksie na dzień dobry heheh
Tak robili. Już się tym interesowałem ale też odpuściłem z racji przedłużonej gwarancji

Odpowiedz
mooo
Zarejestrowani

op @ jacek00
faktycznie ktoś tym programikiem grzebal i lepiej to szło niż w espace ;)
widze ze z warszawy jestes - szkoda ze kwarantanna bo bym się spotkał i nieco wymienił swoje spostrzeżenia :]
do następnego!

Odpowiedz
deejayp40
Zarejestrowani

A tutaj Cię zaskoczę, wymieniłem kierownice, aby miała ten przycisk i po włączeniu zapłonu pokazał się błąd, być może trzeba coś przestawić w systemie, sama wymiana nie pomoże.

Odpowiedz
Mario19179
Zarejestrowani

Pewnie trzeba coś skonfigurować w body

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości