SCENIC II PH I Brak mocy, nierówne obroty 1.5dci 80KM (ukł.paliwowy delphi)

Łukasz Kukiełka
Zarejestrowani

op Witam,

Mam problem z pracą silnika. W momencie gdy jest zimny pracuje normalnie i od czasu do czasu ma lekkie szarpnięcia. Wchodzi wtedy w obroty, jedzie, jest ok. W momencie gdy temperatura płynu wzrośnie zaczyna częściej mieć wspomniane podrygi, nie ma mocy, słychać wyraźny świst - jakby wadliwej turbiny... Był czas, że kopcił obficie na czarno, ale po wczorajszej wymianie czujnika ciśnienia doładowania ten problem ustał. Nie wiem dalej co robić. 

W razie pytań dokładniejszych - jestem w stanie opisać całą historię zmagań z tym pojazdem, ale nie chciałem teraz wysypać eseju na 3000 słów.

Z góry dzięki za podjęcie walki i pomocy w uratowaniu mojego Scenica!

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-05-2020, 18:48 przez Łukasz Kukiełka.)

Odpowiedz
siwusek216
Zarejestrowani

Proponował bym zacząć od porządnej diagnostyki parametrów pracy inaczej to wróżenie z fusów

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

(01-05-2020, 18:48)Łukasz Kukiełka napisał(a): Witam,

Mam problem z pracą silnika. W momencie gdy jest zimny pracuje normalnie i od czasu do czasu ma lekkie szarpnięcia. Wchodzi wtedy w obroty, jedzie, jest ok. W momencie gdy temperatura płynu wzrośnie zaczyna częściej mieć wspomniane podrygi, nie ma mocy, słychać wyraźny świst - jakby wadliwej turbiny... Był czas, że kopcił obficie na czarno, ale po wczorajszej wymianie czujnika ciśnienia doładowania ten problem ustał. Nie wiem dalej co robić. 

W razie pytań dokładniejszych - jestem w stanie opisać całą historię zmagań z tym pojazdem, ale nie chciałem teraz wysypać eseju na 3000 słów.

Z góry dzięki za podjęcie walki i pomocy w uratowaniu mojego Scenica!

Solidna diagnostyka i odczyt parametrów to podstawa.
Przy czym - uwaga - w opisanym przypadku nie należy bezkrytycznie podchodzić do uzyskanych komunikatów o błędach, często opisują one bowiem skutek, nie przyczynę.
Przed tym warto by przejrzeć uważnie, czy układ dolotowy nie ma nieszczelnych połączeń i czy gdzieś nie spadł wężyk podciśnienia.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
Łukasz Kukiełka
Zarejestrowani

op Byłem na diagnostyce, wyskoczył błąd czujnika doładowania. Wymieniałem go przed diagnostyką i teraz w sumie stoję w martwym punkcie...

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

(06-05-2020, 14:56)Łukasz Kukiełka napisał(a): Byłem na diagnostyce, wyskoczył błąd czujnika doładowania. Wymieniałem go przed diagnostyką i teraz w sumie stoję w martwym punkcie...

Pisałem już : sprawdź wężyki podciśnienia dochodzące do tego czujnika.
Plus kostka elektryczna.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

Chyba chodzi o czujnik ciśnienia doładowania wciskany do rury powietrza przed kolektorem ssącym. Mierzy ciśnienie i temperaturę.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości