Wymiana reflektorów halogenowych na ledowe

PrzemaS
Zarejestrowani

op Witam,

czy ktoś badał temat jak to wygląda od strony okablowania? W instrukcji obsługi znalazłem, że przy Ledach może być również ręczna regulacja wysokości świateł więc problem z samoregulacją odpada. Dodatkowo oglądałem ostatnio nówkę sztukę ASX-a i tam były przednie światła full led i ręczna regulacja wysokości więc wygląda na to, że przy ledach nie ma takiego obowiązku jak przy ksenonach i pozostaje tylko temat wiązki.

Odpowiedz
jacek00
Zarejestrowani

(30-05-2020, 10:13)PrzemaS napisał(a): Witam,

czy ktoś badał temat jak to wygląda od strony okablowania? W instrukcji obsługi znalazłem, że przy Ledach może być również ręczna regulacja wysokości świateł więc problem z samoregulacją odpada. Dodatkowo oglądałem ostatnio nówkę sztukę ASX-a i tam były przednie światła full led i ręczna regulacja wysokości więc wygląda na to, że przy ledach nie ma takiego obowiązku jak przy ksenonach i pozostaje tylko temat wiązki.

Nie na przy przy ledach recznej regulacji. Wątpię aby w jakichkolwiek wersjach z ledami była ręczna regulacja.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2020, 11:06 przez jacek00.)

Odpowiedz
PrzemaS
Zarejestrowani

op W nowiutkim ASXie takie rozwiązanie widziałem na własne oczy tydzień temu. A wcześniej wyczytałem to w instrukcji obsługi ale myślałem, że to jakiś błąd.

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

Nawet w ciężarowym Volvo FH najnowszym, który to jest w PL tylko w wersji demo, nie ma samopoziomowania reflektorów LED. LEDy są w standardzie, samopoziomowania za dopłatą.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi twilk7 za ten post post:
  • Chayan
PrzemaS
Zarejestrowani

op Dziwne to trochę ale skoro tak otrzymali homologację. Sprawdziłem w instrukcji obsługi i na stronie 1.101 jest tabelka jak ustawiać pokrętłem światła halogenowe a na następnej tabelka dla świateł ledowych. Zastanawia mi jeszcze kwestia spryskiwaczy reflektorów czy są wymagane przy ledach?

Odpowiedz
marcinb
Zarejestrowani

Witam ja ma ledy i jest regulacja ręczna.

Odpowiedz
itek
Ręczna regulacja snopa świateł a regulacja reflektora to dwie różne regulacje. O którą pytasz?

Odpowiedz
Patrys4891
Junior Administratorzy

Z tego co kojarzę przepisy to autopoziomowanie i spryski są wymagane od określonej mocy reflektora.
Tak było z xenonami że były mocne i musiały mieć poziomowanie i spryski. Chociaż chyba Citroen Kaktus ma xenony o zmniejszonej mocy i dlatego nie musi mieć tych patentów.

Nie wiem jak z ledami, ale może być podobnie.

obliczone na lukakatorze

Thumbup
Odpowiedz
PrzemaS
Zarejestrowani

op
(23-10-2020, 20:10)itek napisał(a): Ręczna regulacja snopa świateł a regulacja reflektora to dwie różne regulacje. O którą pytasz?

Chodzi o pokrętło w kabinie do obniżania snopa światła przy obładowanym aucie.

Odpowiedz
jacek00
Zarejestrowani

(23-10-2020, 23:28)PrzemaS napisał(a):
(23-10-2020, 20:10)itek napisał(a): Ręczna regulacja snopa świateł a regulacja reflektora to dwie różne regulacje. O którą pytasz?

Chodzi o pokrętło w kabinie do obniżania snopa światła przy obładowanym aucie.
Przy ledach nie ma regulacji ręcznej tylko automatyczna

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości