Strzelanie podczas skrętu w prawo

misiekk88
op Mam problem z moim grandem 2.0dci z 2013r. Mianowicie podczas skręcania w prawo ,następuje pojedyncze niekiedy podwójne trzaśnięcie dzieje się tak tylko podczas jazdy, na postoju mogę kręcić od oporu do oporu i cisza. Na szarpakach nic nie wyszło, podczas jazdy na wprost również cisza. Jakieś pomysły??

Odpowiedz
kotleto
Zarejestrowani

Może przegub?

Wysłane z mojego telefonu :P

Odpowiedz
itek
op Miałem podobnie przy wybitych górnych nasadach przednich amortyzatorów. Sprawdź też sprężyny - lubią "pływać" w gniazdach osadczych.
Jak było mokro to częściej się to objawiało. Na szarpaku nic nie wychodziło.

Odpowiedz
zenzon
Zarejestrowani

Prawdopodobnie uszkodzony przegób.

Odpowiedz
misiekk88
op Właśnie strzelanie jest mniejsze jak jest deszczowa pogoda, nasila się jak jest sucho i ciepło

Odpowiedz
itek
op
(04-06-2020, 21:32)misiekk88 napisał(a): Właśnie strzelanie jest mniejsze jak jest deszczowa pogoda, nasila się jak jest sucho i ciepło

Przegub lubi strzelać, trzeszczeć cyklicznie co obrót koła na skręconej kierownicy. Jeśli to tylko raz, lub dwa to pewnie nie przegub.

Odpowiedz
Mati
Zarejestrowani

Na postoju kierownica skręcona prawie na max i gwałtowniej ruszyć. Jeśli to przegub to napewno usłyszysz.

Wysłane z kolorowego kalkulatora

Było: Scenic I ph II 2001r. 1.9 dci 102KM  
///  Scenic II ph I 2004r. 1.9 dci 120KM  ///  Scenic II ph II 2008r. 1.9 dci 130KM  ///
Jest: --> Scenic III ph II 2013r. 1.5 dci 110KM <--
Odpowiedz
misiekk88
op Dzisiaj zrobię testy na pełnym skręcie. Chyba bym chciał żeby to był przegub, szybka wymiana przy okazji rwania hydrokinetyka i błoga cisza..

Odpowiedz
wobli
Zarejestrowani

Może być do wymiany łożysko na macpersonie

Odpowiedz
marecky
Zarejestrowani

Podzielam zdanie, że to może być łożysko na macpersonie…
Miałem taki przypadek w innym aucie

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości