Czujnik ciśnienia oleju
|
Czujnik jest w bloku z przodu silnika.
Jak już się do niego dobierzesz to przy okazji warto podłączyć manometr i sprawdzić jakie jest to ciśnienie. Profilaktycznie zacząłbym od wymiany filtra oleju i sprawdzenia ciśnienia oleju. Czujnik ciśnienia w Renówkach jest tylko wskaźnikiem że jakieś ciśnienie jest. Raczej rzadko padają. Bardziej skłaniałbym się do zaśniedziałych styków w kostce.
itek
— 14-06-2020, 07:47 (14-06-2020, 07:47)itek napisał(a):Może i racja...(13-06-2020, 22:38)polaq napisał(a): Czujnik ciśnienia w Renówkach jest tylko wskaźnikiem że jakieś ciśnienie jest. Raczej rzadko padają. Bardziej skłaniałbym się do zaśniedziałych styków w kostce.Zaśniedziały styk powoduje przerwę w obwodzie i to wtedy pali się kontrolka?
itek
— 14-06-2020, 19:09
Ważna sprawa przy wstępnej teoretycznej diagnostyce to stwierdzić kiedy się zapala- w jakich warunkach.
Miernik podpina się do magistrali olejowej zamiast czujnika. (13-06-2020, 21:52)andzior70 napisał(a): Jako że zapala mi się kontrolka ciśnienia oleju na dzień dobry chcę wymienić czujnik ciśnienia jednak nie mogę go znaleźć, auto Scenic2 ph1, silnik 1.6.16v, szukałem na forum ale jakoś nie mogłem znaleźć. Czujnik pracuje poprzez zwieranie do masy. Dlatego nie ma co szukać w stykach, wykręcić czujnik i zmierzyć ciśnienie manometrem (gotowe zestawy z wężykiem i przejściówkami są po kilkadziesiąt zł). na pewno nie jechać, nawet na niewielką odległość. W zeszłym roku wymienialiśmy wał korbowy + jeden korbowód + panewki w samochodzie kolegi, po zapaleniu się kontrolki przejechał bardzo delikatnie ok. 2 km. Nie chciał lawety, jechał z uszkodzonym napędem pompy oleju.
Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM
Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
op
Kontrolka zapala się po rozgrzaniu silnika, na zimnym jest ok i potrafi na zmiane gasnąć i zapalać się. Olej i filtr wymienione jakieś dwa tygodnie temu, od tamtej pory przejechane około 300km.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2020, 21:22 przez andzior70.)
itek
— 14-06-2020, 21:32
Pewnie to tylko na wolnych obr. więc proponuję jednak zmierzyć ciśnienie zegarem na ciepłym.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)