co steruje elektrozaworem zmian kątem zaworów ?

wleniu
Zarejestrowani

op Witam
Mam problem który być może jest związany z tym nieszczęsnym elektrozaworem.
Brak mocy  w granicach 2000-4500 obrotów , gaśniecie po wysprzęgleniu - ale tylko na gazie.

Zdemontowałem ten elektrozawór, wymyłem, podgiąłem sprężynę, sprawdziłem na 12 V, - tłok przeskakuje.

Ale :
Po zamontowaniu do auta, podpiąłem się pod wtyczkę, i chyba brakuje sterowania tm zaworem.
Sterownie jest masą, czyli na jednym pinie jest cały czas 12 V a drugi powinien zwierać do masy po załączeniu.

I tu rodzą się pytania :
1. po przekroczeniu jakich obrotów powinien się ząłączyć ??
2. czy na postoju przy podniesieniu obrotów powienien się załączyć, czy tylko w czasie jazdy (auto pod obciążeniem) ?
3. czy załączanie jest jeszcze uwarunkowane od czegoś innego ?

I teraz - podłączyłem miernik (na wpiętym czujniku) i żadnej reakcji na pinie masowym.
Żeby się upewnić podpiąłem sobie diodę led - powinna się zaświecić w momencie załączenia zaworu - brak reakcji.

Tak samo brak reakcji na odpiętym czujniku - na samej wtyczce.

Po odpięciu, na desce wyskakuje błąd z wtryskami (injection problem, czy jakos tak, ) a w komputerze błąd P0010
Ale po podpięciu znika.

Odpiąłem zawór i brak zmniach w zachowaniu auta podczas jazdy.
W zakresie 2t-4t obr słaba dynamika, ale na odpiętym czujniku gaśnie za każdym przy wysprzedaniu zarówno na gazie jak i na benzynie.

I teraz zasadnicze pytanie :
Jak jest sterowany ten zawór ??
Co  nim steruje ? Czy tylko ilość obrotów ?
Czy oby moje testy są poprawne ? Może  coś pominąłem, ale widziałem na filmie jak koleś (inne auto) podłączył ten zawór do pracującego silnika i tylko przy gazował, i zawór zadziałał.
Niestety nie mam innego zaworu aby podłączyć pod wtyczkę.

Pozdrawiam
wleniu

P.S
Silnik nie szarpie, nie klekocze, nie gaśnie (z jednym wyjątkiem), zapala od "strzała",
Nic złego się nie dzieje.

Odpowiedz
Ad Tom
Zarejestrowani

U mnie po podpięciu się pod kostkę z podłączonym elektrozaworem, po podniesieniu obrotów powyżej 2000 ovr pokazuje się napięcie jakieś małe. Przy otwarciu przepustnicy mocno pokazuje się prawie 12v, ale wiadomo że multimetr nie jest do mierzenia sygnałów cyfrowych.

Odpowiedz
kszyba
Zarejestrowani

Podłącz równolegle żarówkę 5W postojówkę na kablu długim żeby sięgnął do kabiny.
Elegancko wtedy widać sterowanie które odbywa się przy zwiększeniu obciążenia silnika. Żarówka zapalała się przy gwałtownym gazowaniu i przyspieszaniu. Na luzie ciemność.

Odpowiedz
Przemek7
Zarejestrowani

2.0 i 1.6 różnią się sposobem sterowania zaworem KFZR.

Odpowiedz
kszyba
Zarejestrowani

Możesz rozwinąć?

Odpowiedz
wleniu
Zarejestrowani

op Ale nie sprawdzałem w czasie jazdy. Tylko na postoju.

Natomiast - mogło nie działać, bo nie działała mi sonda za katalizatorem.
Teraz jak już działa sonda, auto zdecydowanie lepiej przyśpiesza, ale na postoju dalej brak reakcji na elektrozaworze.

Pozostaje pytanie, czy na postoju, jak auto nie jedzie, nawet przy przygazowaniu powinien elektrozawór reagować, czy muszę jechać autem ?

Bedę miał chwile to sprawdzę, ale może ktoś może to potwierdzi ?

Ponoć sterownie elektrozaworem odbywa się na podstawie odczytów sondy (tylko której) i ciśnienia oleju. Ale czy to prawda ?

Odpowiedz
kszyba
Zarejestrowani

Mi w 2.0 pisałem że na postoju też przełącza. Mało tego samodzielnie przestawiłem wariator kzfr i skutkowało to zwolnieniem obrotów i terkotaniem, kolebaniem. Czyli coś tam przyspiesza i opóźnia.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości