Renault grand scenic skrzypi,trzeszczy. Maglownica?
|
Podjedź na stację diagnostyczną albo do kogoś kto ma kanał. Jeden macha kierownicą drugi słucha gdzie skrzypi.
Jeżeli to gumy stabilizatora to przy bujaniu budą na postoju lewo-prawo powinno skrzypieć. (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-07-2020, 20:13 przez polaq.)
op
To właśnie byłem na stacji,i stwierdził stworzeń wahacze,ja siedziałem w aucie on w kanale. Na szarpakach nic nie wyszło,mówi, że albo guma stabilizatora, albo łożysko amortyzatora, o maglownicy nic nie mówił,
Przy bujaniu na boki cisza,ale przy bujaniu przod-tyl na biegu ,bez ręcznego już słychac Podczas ruszania rano po nocnym postoju,jest jeden strzał,takie stukniecie (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-07-2020, 20:20 przez Rafcik.)
Odkopię. Mam podobny objaw - przy ruszaniu jeden raz strzeli/zaskrzypi i potem mogę przyspieszać do woli i dźwięk się nie powtórzy do pierwszego hamowania, kiedy to znowu następuje trzask/strzał. Dzieje się to tylko raz przy każdej zmianie obciążenia. Tego efektu nie można odtworzyć na postoju z nogą na hamulcu i próbując ruszać przód - tył. Tylko jak koła są "wolne". Zawieszenie silnika wykluczam na 99%, bo podczas hamowania na wysprzęglonym napędzie jest to samo. Hamulce też, bo podczas gwałtownego odpuszczenia gazu na 1 lub 2 biegu jest to samo. Stuków brak. Wahacze przednie w miarę nowe OE Renault. Sworznie, tuleje, drążki sprawne. Na szarpakach nic nie wykazało. Wszystkie widoczne od dołu śruby zostały dokręcone. Uszkodzona tuleja maglownicy wydaje podobny dźwięk, ale u mnie kręcąc kierownicą nie mogę go odtworzyć. Czasem ten strzał pojawi się przy bocznych przeciążeniach, np. na zakręcie. Dźwięk wydobywa się gdzieś z przodu, ale bez wskazania strony. Jakiś czas już to trwa, ale ostatnio hałas nasilił się i powtarza się nawet przy mniejszych obciążeniach (wcześniej nie za każdym razem albo tylko jak mocniej ruszyłem/zahamowałem).
Coś wyraźnie zmienia położenie podczas zmiany obciążenia kół przednich i nie mogę zlokalizować przyczyny. Może ktoś miał coś podobnego? (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2022, 09:36 przez krisker.)
Pozdrawiam,
Krisker (24-06-2022, 09:36)krisker napisał(a): Odkopię. Mam podobny objaw - przy ruszaniu jeden raz strzeli/zaskrzypi i potem mogę przyspieszać do woli i dźwięk się nie powtórzy do pierwszego hamowania, kiedy to znowu następuje trzask/strzał. Dzieje się to tylko raz przy każdej zmianie obciążenia. Tego efektu nie można odtworzyć na postoju z nogą na hamulcu i próbując ruszać przód - tył. Tylko jak koła są "wolne". Zawieszenie silnika wykluczam na 99%, bo podczas hamowania na wysprzęglonym napędzie jest to samo. Hamulce też, bo podczas gwałtownego odpuszczenia gazu na 1 lub 2 biegu jest to samo. Stuków brak. Wahacze przednie w miarę nowe OE Renault. Sworznie, tuleje, drążki sprawne. Na szarpakach nic nie wykazało. Wszystkie widoczne od dołu śruby zostały dokręcone. Uszkodzona tuleja maglownicy wydaje podobny dźwięk, ale u mnie kręcąc kierownicą nie mogę go odtworzyć. Czasem ten strzał pojawi się przy bocznych przeciążeniach, np. na zakręcie. Dźwięk wydobywa się gdzieś z przodu, ale bez wskazania strony. Jakiś czas już to trwa, ale ostatnio hałas nasilił się i powtarza się nawet przy mniejszych obciążeniach (wcześniej nie za każdym razem albo tylko jak mocniej ruszyłem/zahamowałem). Zlokalizowałeś przyczynę? Ja mam identycznie i nie mogę zlokalizować z którego miejsca dokładnie dochodzi ten dźwięk.
Miałem dość podobnie to znaczy przy ruszaniu takie uderzenie i przy gwałtownym zwalnianiu, czasem też jak pisze @ krisker w ostrych zakrętach np. przy zawracaniu, robiłem wtedy jakoś przegląd i gość twierdził, że wszystko z zawieszeniem jest OK no i okazało się, że była to, jak sugeruje wyżej Polaq, poduszka silnika.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)