SCENIC II PH I Szarpanie na zimnym z jedynki i zamula.

maxio69
Zarejestrowani

op Witam..
Scenic 2 ph1 04r 1.6 benzyna gaz nie ma znaczenia czy autko jest na benzynie czy już jest na gazie.
Podczas gdy autko jest zimne dłuższy przestuj jak ruszam z 1 głównie pod górkę to autkiem szarpanie tak jak wiecie jak by ktoś się uczył dopiero jeździć i szarpanie mu na sprzęgle.
Dodatkowo zaraz gdy wrzucę dwójkę czuć takie zamulenie i za chwilę puszcza i jedzie już auto normalnie. Na ciepłym objawów takich nie ma.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-07-2020, 14:03 przez maxio69.)

Odpowiedz
Patrys4891
Junior Administratorzy

To szarpanie jest przy puszczaniu sprzęgła, czy już jak już jest zupełnie puszczone?

Thumbup
Odpowiedz
maxio69
Zarejestrowani

op Przy puszczaniu. Ale to tylko tak naprawdę na zimnym silniku i jak startuje na prostym jest ok najbardziej na wzniesieniu.

Odpowiedz
Patrys4891
Junior Administratorzy

To objaw kończącego się sprzęgła.

Thumbup
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Patrys4891 za ten post post:
  •
maxio69
Zarejestrowani

op
(13-07-2020, 14:25)Patrys4891 napisał(a): To objaw kończącego się sprzęgła.

To mnie pocieszyles ? myślałem że to poduszka silnika wymieniłem dalej to samo. Powiem Ci że ślizgać nie ślizga.

Odpowiedz
itek
Spróbuj po zapaleniu dać silnikowi trochę czasu (10-15 sek) to dla zdrowia. Mój od nowości miał podobne objawy gdy próbowałem " z kopyta" ruszyć
na zimnym bezpośrednio po odpaleniu, szczególnie pod górę- potrzebuje więcej mocy. To szarpanie sprzęgła pewnie nazywamy "kangurem nauki jazdy" i nie świadczy o uszkodzeniu sprzęgła.

Odpowiedz
Kapitan Powolny
Zarejestrowani

Ja mam podobne objawy i raczej obstawiam że jest to syf na przepustnicy, czasem jak chodzi na ssaniu to zanim ruszę musze przegazować trochę bo inaczej właśnie łapie muła i chce zgasnąć

Coś jest nie tak. Jeżdżę Scenicem od ponad roku i nic nie odpadło, nic się nie zepsuło. Kim Ci Francuzi myślą, że są? Niemcami?
Odpowiedz
maxio69
Zarejestrowani

op
(13-07-2020, 16:13)itek napisał(a): Spróbuj po zapaleniu dać silnikowi trochę czasu (10-15 sek) to dla zdrowia. Mój od nowości miał podobne objawy gdy próbowałem " z kopyta" ruszyć  
na zimnym bezpośrednio po odpaleniu, szczególnie pod górę- potrzebuje więcej mocy. To szarpanie sprzęgła pewnie nazywamy "kangurem nauki jazdy" i nie świadczy o uszkodzeniu sprzęgła.

W tym rzecz że ja mu daje do pierwszej górki mam ze 200m i pod tę właśnie górkę szarpanie.
Na tej górce są światła i jak mam czerwone to szarpie przy ruszaniu.
A jeszcze mam tak, że jak jest upał na dworze auto stoi na gorącu to ledwo zapalę i już się przełącza na gaz i wtedy mocno schodzi z obrotów aż całym silnikiem szarpie oczywiście jak stoję w miejscu bez dodawania gazu.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-07-2020, 17:07 przez maxio69.)

Odpowiedz
Krzysztof Strzelecki
Zarejestrowani

a może koło zmiennych faz rozrządu ? jeśli jest na wykończeniu to właśnie na zimnym może dać takie objawy. Ewentualnie czujnik KZFR

Odpowiedz
maxio69
Zarejestrowani

op
(17-07-2020, 13:38)Krzysztof Strzelecki napisał(a): a może koło zmiennych faz rozrządu ? jeśli jest na wykończeniu to właśnie na zimnym może dać takie objawy. Ewentualnie czujnik KZFR

Wymienione jakieś 20tys km temu. Może być to że jak wymieniałem świece to na jednej cewce był olej?

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości