tluczenie podczas puszczania sprzegla

mateuszrcc
Zarejestrowani

op Witam mam takie pytanie , podczas jazdy kiedy puszczam płynnie sprzęgło (Scenic II 1,6 benzyna) słychać taki pojedynczy głośny stuk ,nie mam pojęcia co to jest.
Byłbym wdzięczny za pomoc ,bo sam nie wiem czy to sprzęgło do wymiany czy coś innego .

Odpowiedz
polaq
Zarejestrowani

Może któraś poduszka silnika się zerwała? Najprędzej dolna ósemka takie objawy by dawała.

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

Równie dobrze może to być wybranie jakiegoś sporego luzu w przednim zawieszeniu (w Skodzie sam szukałem ze dwa tygodnie, a to była tylna tuleja przedniego wahacza).

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
itek
Najlepiej wjechać na kanał i niech ktoś z dołu nasłuchuje.

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

(10-08-2020, 07:39)itek napisał(a): Najlepiej wjechać na kanał i niech ktoś z dołu nasłuchuje.

Tu nasłuchiwanie nic nie da, prędzej długi łom i napinanie poszczególnych elementów zawieszenia w poszukiwaniu luzu.
I nie należy robić tego na podnośniku, zawieszenie opadnie i usterka może okazać się nie do zlokalizowania.
Podobnie szarpak nie zawsze się to sprawdzi, napina zawieszenie w całości względem podłoża, a nie poszczególne elementy względem siebie.
A tu chodzi o luz wyczuwany gdy obciążamy układ siłą napędową (np. samochód się toczy na luzie i włączmy bieg+puszczenie sprzęgła).

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości