rozrząd - założenie blokady na wałki

wleniu
Zarejestrowani

op Witam,
Składam rozrząd, mam wszystko zdjęte,
Chciałem założyć blokadę poziomą i wałek wydechowy mam ustawiony idealnie w poziomie,
ale ssący (z kołem ZFR) jest lekko przesunięty, i aby założyć blokadę, muszę lekko obrócić wałek.
Nie ma z tym problemu, ale w momencie jak obracam ten wałek, to czuję delikatny opór na nim,
tak jakby naciskał na zawory.
Czy tak ma być ?Czy powinien przy zakładaniu blokad powinien być w pozycji "neutralnej".
Oba wałki maja wycięcia poniżej osi wałków, więc poprawnie.

Pozdrawiam
wleniu

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-08-2020, 22:00 przez wleniu.)

Odpowiedz
krzysztofk
Zarejestrowani

Blokady powinieneś założyć przed zdjęciem paska i nie wyciągać do momentu jego założenia.
LBlokada nowa? Ma płaszczyznę?
Wałek ma opór, to normalne.
Ważne aby po założeniu i napięciu nowego paska przekręcić wałem dwa razy żeby walki wróciły na swoje miejsce i blokada weszła lekko.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-2020, 19:35 przez krzysztofk.)

Scenic II ph II 2007 1,9dCi 131KM 
Diagnostyka komputerowa, mechanika, blacharstwo, lakiernictwo

Odpowiedz
wleniu
Zarejestrowani

op Kurde, nie mam pewności czy wszystko jest OK.
Koło ZFR musiałem zdjąć bo ciekło z pod uszczelki, dlatego rozpinałem wszystko.
Blokada nówka sztuka z zestawu (nie samoróba).

Założyłem rozrząd, obróciłem wałem kilka razy, i blokada co co prawda wchodzi, ale z dziwnym oporem,
tak jaki brakowało dosłownie 0.2~0.3 mm, (ponieważ wałek ssący trzeba lekko przesunąć siłą, to nie da sie super idealnie wpasować,  bo ten wałek jednak trochę sprężynuje do tyłu, a blokada ma taki delikatny luz i po przekręceniu chyba tego właśnie luzu brakuje)
jak ruszę kluczem koło wydechowe, bardzo delikatnie (tyle co wybierze luz na pasku), to wtedy da się założyć blokadę bez problemów, pasuje idealnie.
Oczywiście przy założonej blokadzie na kołach rozrządu i na wale.
Nie chcę odkręcać koła wydechowego, (zresztą tak dowalone, że nie dałem rady ruszyć), ale nie wiem, czy nie będę musiał jednak odkręcić i ustawić wszystko od początku.

Doradźcie coś , bo już pomału mam dosyć tego auta.

Pozdrawiam
wleniu

Odpowiedz
polaq
Zarejestrowani

Oba koła rozrządu powinny być poluzowane w momencie napinania paska. Dopiero po jego napięciu dokręcasz koła oczywiście używając dodatkowej blokady do kół.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości