Wymiana silnika

arektom
Zarejestrowani

op Witam mam pytanie  jak bym chciał wymienić silnik 1.9dci 110km na 120km czy trzeba wymienić ECU

Odpowiedz
siwusek216
Zarejestrowani

Przypuszczam ze 110 to wykastrowana programowo 120 wiec za obniżenie mocy odpowiada ecu. Najlepiej w 110 zrobić program.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odpowiedz
arektom
Zarejestrowani

op To sterownik ecu musi być od danego typu silnika bo inaczej będzie startował czy dobrze rozumiem bo ma wgrane inne mapy

Odpowiedz
siwusek216
Zarejestrowani

Zacznijmy od tego po co chcesz zmieniać silnik?

Odpowiedz
arektom
Zarejestrowani

op To było tylko pytanie a mam problem rok temu remontowałem sinik wraz z turbiną po przejechaniu 8 tyś nawaliła znowu turbina zatarła się zmienna geometria po założeniu turbiny oraz wtrysków po regeneracji auto kopci na czarno na wysokich obrotach podmienione wszystkie czujniki sprawdzony dolot żadnej poprawy mechanik stwierdził ma przypuszczenia że to wina ECU że od innego modelu lub mapy się rozjchały

Odpowiedz
siwusek216
Zarejestrowani

A przed remontem nie kopcił.... podczas remontu podmienił jakiś złośnik ecu.... Ja bym stawiał na złe zregenerowane turbo lub wtryski.

Odpowiedz
arektom
Zarejestrowani

op Przed remontem kopcił po remoncie też i brak mocy jakiś czas temu kolega podłączał mi clipa i faktycznie sterownik ma inny vin jak w dowodzie
Może faktycznie to jest przyczyną

Odpowiedz
siwusek216
Zarejestrowani

Być może ktoś wymieniał tzw pakiet startowy z powodu awarii i stad ten inny vin. Proponował bym go wygenerować jak pisałeś clip i wrzucić np carinfo.kiev.ua będziesz miał jasność z jakiego silnika pochodzi ecu

Odpowiedz
haszczurur
Zarejestrowani

Jeżeli wymieniać silnik to włóż wersję 130km, nie ma sensu wrzucać słupka 120km bo to kicha.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi haszczurur za ten post post:
  • robii
arektom
Zarejestrowani

op
(06-09-2020, 16:42)haszczurur napisał(a): Jeżeli wymieniać silnik to włóż wersję 130km, nie ma sensu wrzucać słupka 120km bo to kicha.

To było tylko pytanie o wymiana silnika amam problem rok temu remontowałem sinik wraz z turbiną po przejechaniu 8 tyś nawaliła znowu turbina zatarła się zmienna geometria po założeniu turbiny oraz wtrysków po regeneracji auto kopci na czarno na wysokich obrotach podmienione wszystkie czujniki sprawdzony dolot żadnej poprawy mechanik stwierdził ma przypuszczenia że to wina ECU że od innego modelu lub mapy się rozjchały a jakiś czas temu znajomy podłączył mi clipa i ECU ma inny numer vin jak w dowodzie. 

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości