op
Mam mały problem z moim nowym nabytkiem. Otóż w sposób niezrozumiały dla mnie światła do jazdy dziennej LED żyją własnym życiem. Włącznik świateł oczywiście w pozycji auto a światła raz świecą, kiedy indziej nie. Dowiedziałem się o tym przypadkowo, podjeżdżając w korku za kimś nie zobaczyłem swoich świateł w odbiciu. Na początku nie widziałem żadnej regularności tego. Teraz zauważyłem że jeżeli rano auto odpale to DLR nie świeci. Zgaszę auto, odpalę powtórnie i już światła są. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim. Dodam że auto u mnie króciutko, bo dopiero drugi tydzień mija.
Grand Scenic IV problem z światłami dziennymi
|
op
Żadne się wtedy nie świecą. Napisałem chyba w złym dziale - powinienem w oświetleniu zewnętrznym. Napisałem jeszcze raz w tamtym dziale. Proszę o przeniesienie, ewentualnie zamknięcie tego wątku, żeby bałaganu nie było ;)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2020, 20:06 przez sk-victor.) (23-09-2020, 20:05)sk-victor napisał(a): Żadne się wtedy nie świecą. Napisałem chyba w złym dziale - powinienem w oświetleniu zewnętrznym. Napisałem jeszcze raz w tamtym dziale. Proszę o przeniesienie, ewentualnie zamknięcie tego wątku, żeby bałaganu nie było ;) Witam, mam dokładnie ten sam problem, udało Ci się rozwiązać problem ? Pozdrawiam
PunkRock86 napisał 12-10-2020, 14:16:
Zgodnie z regulaminem forum : pkt. 4. Każdy nowy użytkownik forum, przed założeniem nowego tematu i napisaniu pierwszego posta, zobowiązany jest do zapoznania się z tym regulaminem, uzupełnienia profilu oraz przywitania się w dziale http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania" POWITANIA. Zapraszamy do przywitania się z użytkownikami i dalszego uczestnictwa w życiu www.scenic-forum.pl (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2020, 14:16 przez PunkRock86.)
op
Nie udało mi się dokładnie rozwiązać, ale wiem już więcej. Auto wyszło z innymi światłami, poprzedni właściciel wymienił je na Pure Led Vision i z tym jest kłopot. Znalazłem już teoretyczne rozwiązanie na innym forum. W konfiguracji sterownika trzeba kilka rzeczy pozmieniać, gdy zmienisz reflektory na full LED. Ale jakoś mimo, że teoretycznie wszystko zrobiłem poprawnie to ciągle celu nie osiągnąłem. Niejako "przy okazji" aktywowałem sobie doświetlanie zakrętów, wygaszanie DRL przy włączeniu kierunku. Ale i tak DRL lub pozycyjne załączają się po drugim odpaleniu samochodu. Troszkę mnie już to wkurza ;) Niedługo będę spał z laptopem w aucie.
Mnie już żona raz nie wpuściła do domu, myślała że śpię w aucie A wracając do tematu świateł to Ja również bawiłem się z ustawieniami. W ddt4all na przykładzie ustawień podanych na innym forum dla Grand Scenic zmieniłem parametry, ale rezultatów brak. Na razie nie mam pomysłu na rozwiązanie. Przy powitaniu przednie lampy nie świecą ale przy pożegnaniu już tak. Z dziennymi to juz magia, przy pierwszym odpaleniu zapalają się dopiero po kilku minutach po czym świecą normalnie i wszystko działa. Przy ponownym uruchomieniu (np.po godzinie) historia się powtarza.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2020, 17:06 przez basteq.)
Cześć, odgrzewam temat, ja miałem soczewkowe i wymieniłem na full led i mam tak samo, dzienne nie działają, dopiero za drugim uruchomieniem silnika, wymieniałem Ledy w Aso Renault, że też tego nie zauważyli, macie może rozwiązanie? Ja dopiero za 3 tygodnie mam wizytę w Aso, bo elektryka wysłali na szkolenie.
Byłem dziś w aso i nie zrobili mi tego, że niby ta wersja nie miała ledow i tak będzie się działo o ironio sami mi wymieniali z soczewek na Ledy, a teraz nie chcą naprawić, zadzwoniłem do Gdańskiego serwisu Renault i tam na szczęście nie ma problemu, by skonfigurować światła, by się włączały normalnie. Elektryk był mega zdziwiony, że mi na Ledy wymienili nie mówiąc nic, że nie skonfigurują ich, by działały prawidłowo. Napiszę jak się uda ta operacja.
Cześć, w Gdańskim serwisie zrobili mi te Ledy bez problemów, światła teraz działają jak trzeba, nie migają, i działa podświetlenie powitalne. Elektryk powiedział, że opcje w oprogramowaniu są głęboko zaszyte i trzeba trochę pogrzebać, by się do nich dokopać.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)