Bezpicznik podświetlene tablicu + pozycjne prawne

arss19
Zarejestrowani

op Podczas wymiany żarówki tablicy musiałem zrobić przypadkowo zwarcie i teraz nie działa mi podświetlenie tablicy + prawe tyle i przednie postojowe. Sprawdziłem bezpieczniki w komorze silnika (naprawę nie spodziewałem się że aż tak można utrudnić wymianę bezpieczników przez ich lokalizacje) i wszystkie są ok. Czy może bo być coś innego oprócz bezpiecznika numer 1 z komory silnika? Przeszukałem forum i tylko ten bezpiecznik był podejrzany. Mam przypuszczenie, że może być to związane z tym że samochód jest wyposażony w hak ale czy możliwe, że są dodatkowe bezpieczniki dla tego obwodu przy haku? Pytam bo zlokalizowałem moduł haka i przy nim nie widziałem bezpieczników i nie wiem gdzie mógłbym ich szukać.

Skrzynka bezpieczników w komorze wygląda następują (zdjęcie z internetu mi nie udało się zrobić na płasko bo nie chciałem wypinać modułu):

Odpowiedz
SOLO
Zarejestrowani

A sprawdziłeś bezpieczniki w kabinie?

Odpowiedz
TomaszB
Moderatorzy

Ten "dobry" bezpiecznik sprawdzałeś miernikiem czy na oko ? próbowałeś go podmienić z innym ?l

Bycie starszym ma swoje wady i zalety - nie widzisz liter z bliska, ale poznajesz idiotów z daleka..
Odpowiedz
arss19
Zarejestrowani

op Oczywiście bezpieczniki sprawdzałem miernikiem i ten oznaczony jako od oświetlania tablicy został wymieniony na nowy (skoro już rozebrałem). W kabinie nie sprawdzałem bezpieczników bo z rozpiski wynika, że te od tablicy są w komorze. Mogę sprawdzić w kabinie tylko tam większość muszę wyjąć - nie mają styków do sprawdzenia na wierzchu.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi arss19 za ten post post:
  • TomaszB
marecky
Zarejestrowani

Może te schematy w czymś pomogą...

Załączone pliki

.pdf   sc3_tab1.pdf (Rozmiar: 11.03 KB / Pobrań: 15)
.pdf   sc3_tab2.pdf (Rozmiar: 132.84 KB / Pobrań: 13)
.pdf   sc3_tab3.pdf (Rozmiar: 14.53 KB / Pobrań: 10)
.pdf   sc3_tab4.pdf (Rozmiar: 134.58 KB / Pobrań: 9)

Odpowiedz
arss19
Zarejestrowani

op Temat można zamknąć jednak bezpiecznik numer 1 w komorze. Wczoraj wymieniłem bezpiecznik numer 1 sugerując się spisem "Bezpieczniki i Przekaźniki" dla Scenic III z forum i tam bezpieczniki numerowane są kolejno 1 , 2 , 3 ... Schemat skrzynki się różnił wiec postanowiłem poszperać i okazało się że w moim przypadku bezpieczniki są 2 ,1 wiec wymieniłem 2 zamiast 1 i dzisiaj naprawiłem ten błąd. Poniżej zdjęcia schematu który znalazłem i rozpiska w języku angielskim. 

Dziękuje za pomóc.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi arss19 za ten post post:
  • TomaszB
andrzejwa
Zarejestrowani

Myślałem, że masz rozpiskę do skrzynki której zdjęcie wkleiłeś, poniżej załączam rozpiskę bezpieczników do tej skrzynki po polsku.

.pdf   Bezpieczniki megane III, scenic III po 2010r..PDF (Rozmiar: 487.47 KB / Pobrań: 18)

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości