Dziwne brzęczenie przy skrzyni automatycznej.

dariusz.dzik@op.pl
Zarejestrowani

op Witam, wszystkich i bardzo proszę o pomoc.
Mam Grand Scenic z 2007 roku silnik 2.0 B Automat.
Mój problem polega na bardzo dziwnym odgłosie ze skrzyni automatycznej. Otóż parę dni temu wymieniłem skrzynie automatyczną na nową (przebieg nie całe 90000km). Stara skrzynie działała, nie wchodziła w żadne tryby awaryjne ale już nie do końca pracowała tak jak powinna. Przeciągała biegi itp. Po wymianie skrzyni i wymianie oleju odebrane auto od mechanika. Wymieniłem całą skrzynię wraz ze sprzęgłem jednym słowem całość typu wyjmij starą włóż nową. I teraz mam małą zagwozdkę bo skrzynia chodzi super. Biegi wszystkie płynnie, wsteczny też. Jednym słowem udana operacja ALE...

Tak i tu jest ale. Bo jak załączam bieg na D lub R z okolic lewego koła (skrzyni) dochodzi dziwny dźwięk jak by brzęczenie, buczenie taj jakby przekaźnik albo jakieś zwarcie. Typowy dźwięk jakby elektryczny. Mechanik twierdzi że to tak ma być bo elektronika się załącza ale dla mnie coś jest nie tak bo po pierwsze jest to głośny dźwięk i tylko na D i R na P i N cichnie. Po drugie dźwięk przypomina jak by jakiś uszkodzony przekaźnik lub zwarcie.

Bardzo proszę o pomoc bo już sam nie wiem. Zamiast cieszyć się z płynnie działającej skrzyni martwię się o to bzyczenie. Będę wdzięczny za każdy trop.
Z góry dzięki. POMOCY
PunkRock86 napisał 30-11-2020, 09:59:
Zgodnie z regulaminem forum :

pkt. 4. Każdy nowy użytkownik forum, przed założeniem nowego tematu i napisaniu pierwszego
posta, zobowiązany jest do zapoznania się z tym regulaminem, uzupełnienia profilu oraz
przywitania się w dziale http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania" POWITANIA.

Zapraszamy do przywitania się z użytkownikami i dalszego uczestnictwa w życiu www.scenic-forum.pl

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2020, 09:59 przez PunkRock86.)

Odpowiedz
bromb87
Zarejestrowani

Ja mam tak samo. Auto mam od 3 lat i od początku taki dźwięk sie pojawia po zapięciu biegu a na P i na nautralu cisza.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
dariusz.dzik@op.pl
Zarejestrowani

op
(30-11-2020, 10:51)bromb87 napisał(a): Ja mam tak samo. Auto mam od 3 lat i od początku taki dźwięk sie pojawia po zapięciu biegu a na P i na nautralu cisza.

I nic z tym nie robiłeś bo mnie krew zalewa. Tym bardziej ze stara skrzynia mimo że przeciągała biegi tak nie robiła. A nowa chodzi idealnie tylko ten dźwięk Sad Na czwartek jestem umówiony aby zdiagnozować dokładnie z którego miejsca dokładnie wydobywa się to buczenie.

Odpowiedz
bromb87
Zarejestrowani

(30-11-2020, 14:37)dariusz.dzik@op.pl napisał(a):
(30-11-2020, 10:51)bromb87 napisał(a): Ja mam tak samo. Auto mam od 3 lat i od początku taki dźwięk sie pojawia po zapięciu biegu a na P i na nautralu cisza.

I nic z tym nie robiłeś bo mnie krew zalewa. Tym bardziej ze stara skrzynia mimo że przeciągała biegi tak nie robiła. A nowa chodzi idealnie tylko ten dźwięk Sad Na czwartek jestem umówiony aby zdiagnozować dokładnie z którego miejsca dokładnie wydobywa się to buczenie.
U mnie to słychać tylko przy otwartym oknie od strony kierowcy. W środku nic nie słychać więc myślałem że tak ma być. Tym bardziej że tak jeżdżę prawie 3 lata i że skrzynia nic się nie dzieje. Daj znać co Ci zdiagnozowali bo jestem ciekaw

Odpowiedz
A2-eR11
Zarejestrowani

Ten typ tak ma.
Ten dźwięk to praca elektrozaworów. Po wymianie na inne elektrozawory jest inny troche dzwiek, ale jest. One sa sterowane pradem o okreslonej czestotliwosci wiec brzecza i juz.

Nie ma co sie tym przejmowac, jesli wszystko dziala poprawnie.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-12-2020, 23:55 przez A2-eR11.)

Odpowiedz
dariusz.dzik@op.pl
Zarejestrowani

op
(02-12-2020, 23:55)A2-eR11 napisał(a): Ten typ tak ma.
Ten dźwięk to praca elektrozaworów. Po wymianie na inne elektrozawory jest inny troche dzwiek, ale jest. One sa sterowane pradem o okreslonej czestotliwosci wiec brzecza i juz.

Nie ma co sie tym przejmowac, jesli wszystko dziala poprawnie.

Dzisiaj właśnie podniosłem auto i zlokalizowałem źródło brzęczenia i dobrze mówisz wydobywa się właśnie spod pokrywy gdzie jest kaseta sterująca i elektrozawory (Ta czarna blacha z przodu skrzyni). To mówisz żeby tego nie ruszać bo tak ma być?
Kurcze, czemu w starej skrzyni w ogóle nie było takiego dźwięku  a w nowej jest dojść głośny?

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

5 gości