Odczyt parametrów sondy lambda.

siepa123
Zarejestrowani

op Witam, czy ktoś może mi podpowiedzieć czy parametry odczytu sond lambda są prawidłowe? Objawy wyższe spalanie. Z góry dziękuję za pomoc. link do filmiku , sorry za jakość. https://youtu.be/MUt2tztExFM

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-2021, 20:20 przez siepa123.)

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

(26-01-2021, 20:20)siepa123 napisał(a): Objawy wyższe spalanie
tzn jakie wyższe? i dlaczego uważasz ,ze to powoduje sonda lambda?

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
siepa123
Zarejestrowani

op Powiedział to mechanik od gazu, gdy byłem na wymianie filtrów i regulacji. Podpiął sie pod OBD i powiedział że jest za duża dawka paliwa i zalewa . Pokazywał mi to i procentowo skakało do ponad 20 procent. Spalanie benzyny skoczyło o ok. 2,3 l a gazu z 10 do 13, 14 /100km , dodatkowo muł powyzej 100km/h

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-2021, 20:29 przez siepa123.)

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

Wygląda na walnięta sondę.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi twilk7 za ten post post:
  • siepa123
siepa123
Zarejestrowani

op Tutaj jeszcze zrobiłem odczyt elmem z Torque https://youtu.be/NR1ndq8futY

Odpowiedz
Wojtgda
Zarejestrowani

Tylko że sonda pracuje w całym swoim zakresie czyli prawidłowo. Nie widać żeby się wieszala i zalewała silnik wyższa dawka
A jak wygląda kolego czujnik temperatury??
Bo wtedy jeżeli pokazuje niska temperaturę to i dawka będzie za wysoka..
Pan od gazu zawsze zwala większość usterek na swiece, cewki i sondy...
I proszę podlacz samochód pod normalny komputer i wtedy sprawdź jakie ma parametry. Opus to wersja uboga delphiego a Elm to tester którym więcej zepsujesz niż naprawisz

Kiedy wymieniales filtr powietrza?? Albo jak zachowuje się przepustnica?? Czy układ dolotowy jest szczelny??

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-2021, 22:07 przez Wojtgda.)

Odpowiedz
[-] 3 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi Wojtgda za ten post post:
  • pio555, PunkRock86, siepa123
siepa123
Zarejestrowani

op Filtr powietrza wymieniałem latem, około 5 tysięcy temu, już wtedy miał muła. Rozumiem, reszty parametrów nie znam, bo nie mam dostępu do lepszego urządzenia niż elm i opus. Rozważam zakup Clipa z aukcji internetowej. Czy zakup tego sprzętu będzie mial sens?może ktoś podrzuci sprawdzonego sprzedawcę lub aukcję?

Odpowiedz
polaq
Zarejestrowani

Filmiki były kręcone przy pracy na beznynie czy LPG?
Proponuję zakręcić gaz na butli i pojeździć na samej benzynie kilkadziesiąt-kilkaset kilometrów.
Proponuję też zajrzeć do termostatu a najlepiej wymienić na nowy. Oryginał 40zł na allegro.
Jak silnik niedogrzany to będzie więcej dawkować paliwa.
Potem porządnie wystroić instalację LPG na korekty lub z pomocą sondy szerokopasmowej u gazownika z pojęciem.
Sonda lambda nie jest używana przez współczesne sekwencyjne sterowniki gazu chyba że masz jakiegoś archaika 2 lub 3 generacji.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2021, 11:45 przez polaq.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi polaq za ten post post:
  • siepa123
scenic21616
Zarejestrowani

Witam
scenic 2 1.6 16v  113km

mam cały czas odczyt z sondy za katalizatorem , zwarcie lub przerwany obwód i do tego check injection. Wszystko po urwanej wtyczce od sondy i założeniu nowej , nie jestem pewien czy dobrze podłączyłem przewody kolorami kolry w sondzie to biały, biały, czarny i szary a od komputera idą biały, zielony,fioletowo brązowy i szro brązowy i tu pewnie mam błąd. Wie ktoś może które przewody od strony komputera które to sygnał z sondy a który to masa .
pio555 napisał 28-01-2021, 22:27:
Zapraszamy do przywitania się z innymi użytkownikami. Pierwszy post zgodnie z regulaminem pkt.4 powinien znajdować się w Powitaniach.
Kolejny post proszę napisać w Powitaniach. http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2021, 22:27 przez pio555.)

Odpowiedz
siepa123
Zarejestrowani

op Ogarniam Clipa żeby zrobić odczyt potrzebnych parametrów, tymczasem nagrałem pracę silnika na benzynie i gazie. Temperaturę łapie szybko. Instalacja BRC sequent32 zrobione na niej 40 tyś. Serwisowana i montowana u gościa który to robi dobre 20lat. Dorzuciłem korekty benzyny. https://youtu.be/lknOGDBa_4A

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2021, 22:24 przez siepa123.)

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości