Problem z regulacją gazu

rogerek20
Zarejestrowani

op Witam, 
miesiąc temu kupiłem Grand Scenica 2 przedliftowy 2.0 benzynka, kilka dni temu zaczął mi się odzywać zawór odmy, charakterystyczne skrzypienie. Nie zrobiłem tego jeszcze, natomiast wstawiłem auto na montaż gazu i okazało się, że gaziarz nie może ustawić mieszanki, pokazuje mu na kompie że jest bardzo bogata na benzynie, na gazie już w ogóle, mówi żeby nie jeździć na LPG bo rozwalę katalizator. Mówi że albo ten zawór odmy coś nawala i gdzieś idzie dodatkowe powietrze, albo pierwsza sonda, mówi że na drugiej pokazuje bardzo bogato. Jakieś sugestie? dodam że żadnego błędu komp nie pokazuje a chyba powinien wywalać jakby sonda padła.

Odpowiedz
krzysztofk
Zarejestrowani

Parametry, parametry... to jest najważniejsze, a nie jakieś błędy.
Zadzwoń do mnie jutro po 10

Scenic II ph II 2007 1,9dCi 131KM 
Diagnostyka komputerowa, mechanika, blacharstwo, lakiernictwo

Odpowiedz
szymin89
Zarejestrowani

Trzeba podejrzeć wartości i zweryfikować czy jakiś głupot nie pokazuje. Dla przypomnienia na wolnych obrotach przy 90 st. C sonda lambda powinna oscylować od około 0.1 do 0.9 V. Przy wkręcaniu na obroty będą wartości bliżej 1 V a przy spadających 0 V. Jeśli sonda bardzo długo potrzebuje żeby zacząć oscylować to jest już zużyta. Kiedyś mówiono że sonda lambda powinna wytrzymać 120 kkm. Ile w tym prawdy, nie wiadomo. W m4r zmieniałem już przy 95 kkm bo pokazywała tak bogato że sterownik odcinał paliwo i silnik przerywał a błędów nie było.

Odpowiedz
rogerek20
Zarejestrowani

op Po wymianie odmy parametry wróciły do normy, czyli jednak łapał lewe powietrze, dzięki.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości