Witaj gościu!
Zarejestruj się bądź zaloguj i odblokuj dostęp do wszystkich działów forum

SCENIC II PH II Wyciek oleju w 1,6 16

Jarosław Łukomski
Zarejestrowani

op Dziś zauważyłem że auto zostawia plamy oleju na parkingu po zdjęciu płyty całą była w oleju i widać jak olej spływa po głowicy na skrzynię biegów i na płytę. Czy ktoś ma jakiś pomysł odczego zacząć ? Jakieś 30 tyś kilometrów temu zmieniamy był rozrząd wraz z uszczelnieniem kolektora. Czy za przepustnicą znajdują się jakieś połączenia gdzie może być wyciek? Czy warto demontować kolektor? Czy do kolektora w moim silniku wystarczy tylko zestaw 4 uszczelek i 1 od odmy? Gdzieś czytałem że silniki 1,6 16 nie mają małej uszczelki odmy do kolektora czy to prawda ?
Znalazłem taki zestaw
https://allegro.pl/oferta/oring-oringi-k...7580552844

Odpowiedz
Jarosław Łukomski
Zarejestrowani

op     Czy mogę odkręcić ta mała pokrywkę co na zdjęciu jest tylko ślad silikonu i dać nowy silikon. ? Dużej pokryw nie mogę uszczelnić bez blokady rozrządu?
PS nie wiem jak scalic posty.

Odpowiedz
krzysztofk
Zarejestrowani

Małą pokrywę możesz śmiało odkręcać. Dużą trzymającą walki tylko z blokadami rozrządu.
Jest u ciebie pięć uszczelek pod kolektorem. Piąta właśnie między kolektor a odmę.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Scenic II ph II 2007 1,9dCi 131KM 
Diagnostyka komputerowa, mechanika, blacharstwo, lakiernictwo

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi krzysztofk za ten post post:
  • Mati
wleniu
Zarejestrowani

bierz rozpuszczalnik, wymyj wszystko dokładnie i sprawdź skąd leci.
Małą pokrywę jak odkręcisz, to będziesz potrzebował przyrządu do założenia (ściśniecia takiej śruby) - moim zdaniem nie warto narazie tego ruszać.
Jak chcesz zdjąć pokrywę zaworów to demontujesz cały rozrząd, bo pokrywa trzyma wałki.
Uszczelek od kolektora ssącego nie musisz wymieniać, jak są walnięte, to będzie brał lewe powietrze, nie mają nic wspólnego z olejem,
chyba że z jakiegoś powodu olej ci się "wlewa" do kolektora ssącego. Warto zdemontować kolektor i sprawdzić zaolejenie układu dolotowego.

Może leci w termostatu ?
Może z zaślepek rozrządu ?

Odpowiedz
Patrys4891
Junior Administratorzy

Sprawdź też czy nie ma oleju w płynie chłodniczym.
Pół roku temu w Clio z tym samym silnikiem puściła mi uszczelka przy termostacie i olej lał się na zewnątrz i do układu chłodzenia.

Thumbup
Odpowiedz
krzysztofk
Zarejestrowani

(06-05-2021, 21:52)wleniu napisał(a): Małą pokrywę jak odkręcisz, to będziesz potrzebował przyrządu do założenia (ściśniecia takiej śruby) - moim zdaniem nie warto narazie tego ruszać.

Ta śruba jest dopiero w dużym deklu trzymającym wałki.
I tak naprawdę to nie trzeba jej wcale ruszać nawet demontując pokrywę wałków.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Jarosław Łukomski
Zarejestrowani

op Dziękuję za informacje właśnie wróciłem z rozbiórki auta i to co udało mi się ustalić to lekkie zapocna odma ta mała uszczelka na górze więc to nie tam. mały dekiel też ledwie co brudny. Mam za to całą wtyczkę od wałka rozrządu w oleju po rozpięciu wyleciał olej. Jak to możliwe żeby czujnik przepuszczał do wtyczki? I właśnie przy obudowie termostatu bardziej od grozi silnika mokro świeży olej.

Odpowiedz
wleniu
Zarejestrowani

(08-05-2021, 14:23)Jarosław Łukomski napisał(a): Dziękuję za informacje właśnie wróciłem z rozbiórki auta i to co udało mi się ustalić to lekkie zapocna odma ta mała uszczelka na górze więc to nie tam. mały dekiel też ledwie co brudny. Mam za to całą wtyczkę od wałka rozrządu w oleju po rozpięciu wyleciał olej. Jak to możliwe żeby czujnik przepuszczał do wtyczki? I właśnie przy obudowie termostatu bardziej od grozi silnika mokro świeży olej.

Odpowiedz
krzysztofk
Zarejestrowani

(08-05-2021, 14:23)Jarosław Łukomski napisał(a): Jak to możliwe żeby czujnik przepuszczał do wtyczki?
Jest to możliwe.

Odpowiedz
Jarosław Łukomski
Zarejestrowani

op Czy to wyciek czy pocenie się? Taki obrazek łączenia pokrywy zaworów a głowicą? Bardziej mokra jest śruba termostatu patrząc z przodu auta to ta ostatnia bliżej grody. I mokry jest cały taki wieszak za nią tam przypięte są węże od wody. 
[Obrazek: 010bc3c6fa648e32med.png]
[Obrazek: ec469aac7f1f0eccmed.png]

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2021, 22:00 przez Jarosław Łukomski.)

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości