SCENIC I PH I Ciężko kręci po rozgrzaniu silnika

kumell
Zarejestrowani

op Dzień dobry. Problem narasta od kilku lat. Najpierw pojawiał się latem, teraz już przez cały rok. Tak jak w temacie: po rozgrzaniu silnika po jego zgaszeniu i ponownej próbie odpalenia silnik ciężko kręci, nieraz nawet nie chce zakręcić - nieraz nie ma tego problemu - jest to losowe. Pomaga odczekanie około pół godziny i pali od razu a potem podobnie jak opisałem wyżej. Zimny silnik nawet w największe mrozy odpala "od strzała". Silnik 1,6 16v. Środki jakie podjąłem: akumulator  - wymiana na nowy/inny nic nie daje, rozrusznik po regeneracji. Czyżby kończył/zacierał się silnik??? Przebieg 290 tys. km.
Z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi.

Czy po zdjęciu paska osprzętu koła pompy wspomagania i pompy klimatyzacji powinny kręcić się lekko?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-08-2021, 11:12 przez kumell.)

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

Wyczyść czujnik położenia wału

Wysłane z mojego Redmi Note 10 Pro przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi twilk7 za ten post post:
  • kumell
kumell
Zarejestrowani

op Czujnik nie, ciężko kręci jakby coś stawiało duży opór.

Odpowiedz
krzysztofk
Zarejestrowani

(14-08-2021, 11:12)kumell napisał(a): Czy po zdjęciu paska osprzętu koła pompy wspomagania i pompy klimatyzacji powinny kręcić się lekko?
Pompa wspomagania z lekkim oporem, klima lekko.
Na gorącym silniku spróbuj pokręcić kołem pasowym. Oczywiście auto na luzie. Powinien być opór tylko w momencie sprężania,tak silnik powinien iść w miarę lekko.

Scenic II ph II 2007 1,9dCi 131KM 
Diagnostyka komputerowa, mechanika, blacharstwo, lakiernictwo

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi krzysztofk za ten post post:
  • kumell
kumell
Zarejestrowani

op Wczoraj zdjąłem pasek: koło pompy wspomagania lekko, koło sprężarki klimy lekko, koło pasowe silnika lekko z oporami przy sprężaniu. Auto stało w miejscu, nagrzałem silnik i odpalało za każdym razem, nawet z 30-40 razy "od strzała". Nie jeździłem. Uruchamiałem klimę i kręciłem kołami w miejscu aby popracowała pompa wspomagania.
Czy przyczyna może leżeć po stronie sprzęgło/skrzynia biegów, które pracują podczas jazdy?

P.S.
Chyba musiałbym zmienić tytuł tematu Biggrin tylko nie wiem jak.

P.S.2
Co to jest za "odpowietrznik" zatkany gumowym korkiem w kolektorze dolotowym:
https://ibb.co/xs4Gst9

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-08-2021, 10:07 przez kumell.)

Odpowiedz
kumell
Zarejestrowani

op Kolejny ciekawy przypadek: auto ciężko kręci przy odpalaniu (z wciśniętym pedałem sprzęgła) jak pojeździ. A przy próbie odpalenia bez wciśniętego sprzęgła (na luzie) kręci od razu lepiej. Co za cholerstwo?! Ktoś coś?

Odpowiedz
kumell
Zarejestrowani

op Dla potomnych. Problem jakby zanikł po wymianie klemy minusowej oraz dołożeniu masy od klemy do do śruby mocującej obejmę akumulatora (aku jest pod siedzeniem pasażera). Jeszcze wymienię plecionkę silnik-buda albo wstawię kawałek linki 10mm2 z tulejkami na 8 mm. Dam znać. Jeździć, obserwować Biggrin. Jednak mało prądu miał gadzina.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-11-2022, 19:20 przez kumell.)

Odpowiedz
kamil423
Zarejestrowani

Też napiszę jakby ktoś szukał. U mnie też się to działo głównie jak stanąłem na trasie i takiego rozgrzanego próbowałem odpalić po chwili to jakby go gdzieś przyduszało, obroty musiał chwilę złapać i u mnie to był rozrusznik bo padł po jakimś czasie i po naprawie jest już dobrze.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości