Scenic IV kamera cofania.
|
Mało jest jeszcze użytkowników posiadających SC IV. Jak będziesz coś sam robił to dokumentuj na forum, komuś się przyda
Było: Scenic I ph II 2001r. 1.9 dci 102KM
/// Scenic II ph I 2004r. 1.9 dci 120KM /// Scenic II ph II 2008r. 1.9 dci 130KM /// Jest: --> Scenic III ph II 2013r. 1.5 dci 110KM <--
Też myślę o montażu tej kamery,bo mam czujnik . Blenda z tyłu na klapie jest przystosowana do kamerki,bo ma nacięcia kształtu kamerki do wyłamania,przynajmniej u mnie tak jest . Kabel trzeba przeciągnąć do przodu,chyba ,że masz szczęście i kabel już jest ,więc zostaje opcja włączenia jej za pomocą np.DDT 4 all.
op
(20-09-2021, 22:04)deejayp40 napisał(a): Też myślę o montażu tej kamery,bo mam czujnik . Blenda z tyłu na klapie jest przystosowana do kamerki,bo ma nacięcia kształtu kamerki do wyłamania,przynajmniej u mnie tak jest . Kabel trzeba przeciągnąć do przodu,chyba ,że masz szczęście i kabel już jest ,więc zostaje opcja włączenia jej za pomocą np.DDT 4 all. Dzięki za info. Będę dalej drążył temat. Pochwalę się na forum jeśli pomysł wypali. (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2021, 19:30 przez Jachu111.) (19-09-2021, 20:30)Jachu111 napisał(a): Niestety w moim SC IV nie ma kamery cofania a by się przydała. Witam. Od niedawna posiadam SC IV i też nie miałem kamery cofania pomimo posiadania czujników. Można dołożyć kamerę co też zrobiłem. Najlepiej było by dobrać w zaprzyjaźnionym serwisie dobrać kamerę dokładnie do naszego modelu po nr VIN. Jak w każdym Renault mają niezliczoną ilość odmian do tego samego rocznika a różnią się dosłownie szczegółami i wiązką. Polecam zamówić bezpośrednio u Francuskiego dystrybutora bo cena idzie znacznie w dół. W moim przypadku przy zamówieniu przez serwis cena około 1200 zł a zamówiona z Francji - 770 zł z przesyłką. W komplecie jest cała niezbędna wiązka dokładnie dobrana do konkretnego egzemplarza, kamera, nowiutka chromowana blenda oraz instrukcję montażu. Po założeniu trzeba jeszcze uruchomić w systemie kamerkę. Tego sam nie byłem w stanie zrobić więc niestety serwis. Dodam że założenie według instrukcji jest kłopotliwe ale nie jest niewykonalne. Mnie razem z usługą serwisową kosztowało to 1220 zł. Dość drogo ale działa rewelacyjnie. Mi się podoba i najważniejsze że żona zachwycona. Gdybym zlecił całość przez serwis było by około 450 zł drożej. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)