Problem z przepalającym się bezpiecznikiem F3 - 30A przy klemie.

Szafran2000
Zarejestrowani

op Cześć,
Scenic II 2.0 16V 135km  - mój problem polega na tym, że auto podczas jazy (przejechany odcinek ok 100km) wyłączyło się  "choinka na desce" pojawiły się komunikaty o uszkodzeniu hamulca postojowego, błąd ciśnienia oleju, błąd ładowania i jeszcze wiele innych. Wentylatory zaczeły pracować na najwyższym biegu wcisnąłem start/stop wentylatory zwolniły ale musiałem odłączyć klemę żeby przestały działać i jest brak możliwości uruchomienia ponownie auta. Przyczyną tej sytuacji jest uszkodzony bezpiecznik F3 (obrazek poniżej) 30 A :+ akumulatora zabezpieczony dla funkcji silnika przez moduł zabezpieczeń i połączeń - przekaźnik podgrzewacza oleju napędowego przekaźnik dużej prędkości, zespół wentylatora chłodnicy.
[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcTwJ0qtBhga9HbqRDZDEHR...A&usqp=CAU]
Wymiana bezpiecznika na nowy i próba uruchomienia auta  powoduje jego ponowne uszkodzenia (bezpiecznika). Gdy wymienię bezpiecznik i władzę zapłon (przycisk start/stop na raz) wszystko jest ok ale gdy zaczyna kręcić rozrusznik lub gdy przytrzymam przycisk start/stop na 5s (tryb serwisowy i rozrusznik nie kręci) bezpiecznik przepala się.
1 sprawdziłem alternator - to nie to tym bardziej, że jest zabezpieczony bezpiecznikiem F1
2. wymieniłem skrzynkę zabezpieczeń z bezpiecznikami BSI - nadal się przepala
3. kostki jak nowe
4. odłączyłem cewki  - również się przepala
5. posprawdzane wszystkie urządzenia w aucie działają bez zarzutu
6. Rozrusznik zabezpieczony bezpiecznikiem F2 350A wiec raczej to nie to
Może ktoś z Was miał podobną sytuację i coś mi doradzi zanim oddam auto do elektromechanika.

Odpowiedz
marecky
Zarejestrowani

W silnikach benzynowych ten bezpiecznik zasila układ wtrysku więc tam szukaj przyczyny jego uszkodzenia...

Odpowiedz
[-] 2 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi marecky za ten post post:
  • Szafran2000, Walarm
Szafran2000
Zarejestrowani

op Sprawdziłem,  wtryski są ok. komputera od wtrysku nie mam możliwości sprawdzić, pozostała jeszcze  do sprawdzenia pompa ale jak kiedyś miałem uszkodzona pompę to nie robiła takich objawów. To jest duży bezpiecznik więc musi być spory  pobór mocy.
pio555 napisał 10-10-2021, 20:22:
Zapraszamy do przywitania się z innymi użytkownikami. Pierwszy post zgodnie z regulaminem pkt.4 powinien znajdować się w Powitaniach.
Kolejny post proszę napisać w Powitaniach. http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-10-2021, 20:22 przez pio555.)

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

Według schematów ten bezpiecznik zabezpiecza wtryskiwacze i pompę paliwa, może odłączać poszczególne elementy?

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi andrzejwa za ten post post:
  • Szafran2000
mariusz#
Zarejestrowani

zdejmij tylna kanapę i dostań się do pompy wypnij z niej wtyczkę i zobacz czy spali bezpiecznik.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi mariusz# za ten post post:
  • Szafran2000
Szafran2000
Zarejestrowani

op Dzięki chłopaki za sugestie, wczoraj już to zrobiłem na 99.9% pompa paliwowa robi zwarcie. Odłączyłem wtyczkę i bezpiecznik nie przepala się gdy podłączę wtyczkę bezpiecznik strzela więc jest dobry trop. Thumbup Nowa pompa w drodze i ciekawe czy dalej coś się nie uszkodziło w sterowaniu. Dam znać czy auto zagadało.
Autor tego posta otrzymał ostrzeżenie.
Powód: Recydywa/ignorowanie nakazów administracji/moderacji
Data: 11-10-2021, 22:44
Wygasa:
Admin: pio555
Wartość: 10%

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości