Skrzypiące zawieszenie i przytarte opony

Gieno555
Zarejestrowani

op Witajcie panowie i panie jesli sa tu tak owe Biggrin Zauważyłem w moim Scenicu pewna rzecz. Mianowicie mam przyciete opony od zewnętrznej strony. Gdyby to było z przodu tylko to wiadomo, coś z zbieżnością. Ale przycina również opony z tylu. A to już trochę zagwozdka. Czy ktoś się orientuje skąd to może się brać?
Sprawa druga to że jadąc wolno i hamując skrzypi mi coś w zawieszeniu, przy powolnym ruszaniu z miejsca również jest slyszalne. Podejrzewam że to moga być problemy z mcpersonem(ami) ale pewności brak. Przerabiał ktoś może takie problemu w GS3? Dzięki z góry  za jakieś wskazowki Thumbup

Odpowiedz
itek
Zgrzyty mogą pochodzić też od stabilizatora. Zużycie zewnętrznych krawędzi opon z przodu to kwestia geometrii, natomiast to, że również z tyłu
może świadczyć o częstym pokonywaniu łuków z nadmierną prędkością, za niskim ciśnieniem, dużym obciążeniem, kiepskimi oponami albo co gorsze -jeśli był porządnie wlnięty. To moje przypuszczenia bo nie widzę i nie znam auta.

Odpowiedz
Gieno555
Zarejestrowani

op @itek auto jest bezwypadkowe. Ciśnienie sprawdzam co jakiś czas. Odbiega czasem od normy o 0,1 ale nie żeby jakieś duże różnice.
Hm...trzeba będzie się chyba wybrać na jakieś szarpaki w takim razie. Ale nie wiem czy coś to wykaże.

Odpowiedz
siwusek216
Zarejestrowani

(21-12-2021, 10:20)Gieno555 napisał(a): @itek auto jest bezwypadkowe. Ciśnienie sprawdzam co jakiś czas. Odbiega czasem od normy o 0,1 ale nie żeby jakieś duże różnice.
Hm...trzeba będzie się chyba wybrać na jakieś szarpaki w takim razie. Ale nie wiem czy coś to wykaże.

Przy belce z tylu szarpaki mogą jedynie wykazać zużycie tulei

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odpowiedz
robczo
Zarejestrowani

Podjedź na sprawdzenie geometrii zawieszenia (laserowe, 3D - różnie to nazywają).

Odpowiedz
itek
zapewne to nie pierwsze gumy tego auta, to jak było na poprzednich i czy coś było robione w zawieszeniu itp.

Odpowiedz
Gieno555
Zarejestrowani

op @itek auto mam od kilku miesięcy więc nie wiem jak było wczesnej.

Odpowiedz
itek
Kiedyś w SCIII miałem takie bridgestony, w których mimo wysokiego ciśnienia, darły się ranty z obu stron. Nie znalazłem przyczyny, po prostu zjechałem do połowy i na śmietnik. Kolejne gumy innych marek nie dają tego efektu. Zewnętrzna strona może być bardziej zdarta bo od zakrętów ale nie więcej jak 10-15%.

Odpowiedz
Gieno555
Zarejestrowani

op @itek zobaczymy co na przeglądzie powiedzą. Czy nie będzie robił problemów. Z tego co sprawdzałem to opony mają 2.5 roku. Bierznik jeszcze ma sporo od ogranicznika ale ranty są można by rzec sliki.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości