wycieraczki, praca przerywana

QCoo
Zarejestrowani

op Witam.
Co może być powodem, że przerywana praca wycieraczek strasznie nierówno chodzi. 
Po uruchomieniu manetką pierwszy ruch robi poprawnie a potem albo działa albo nie, a jak działa to bardzo nieregularnie pracują. Jeden ruch na 30-50 sekund.

Odpowiedz
marecky
Zarejestrowani

(22-12-2021, 21:05)QCoo napisał(a): pierwszy ruch robi poprawnie a potem albo działa albo nie
Pierwsza pozycja manetki wycieraczek to praca z czujnikiem deszczu (o ile jest aktywny i sprawny)

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

(23-12-2021, 08:17)marecky napisał(a):
(22-12-2021, 21:05)QCoo napisał(a): pierwszy ruch robi poprawnie a potem albo działa albo nie
Pierwsza pozycja manetki wycieraczek to praca z czujnikiem deszczu (o ile jest aktywny i sprawny)

Można to zmienić programowo na pracę przerywaną o czasie przerwy regulowanym pokrętłem manetki.
Po prostu wyłączamy czujnik deszczu.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
marecky
Zarejestrowani

(23-12-2021, 11:05)ko-ma napisał(a): Można to zmienić programowo na pracę przerywaną o czasie przerwy regulowanym pokrętłem manetki
To prawda, można wyłączyć ale o ile dobrze pamiętam tym samym pokrętłem można też regulować czułość działania czujnika deszczu gdy jest aktywny...

Odpowiedz
ko-ma
Zarejestrowani

(23-12-2021, 11:37)marecky napisał(a): (...) tym samym pokrętłem można też regulować czułość działania czujnika deszczu gdy jest aktywny...

Owszem, ostatecznie do tego służy.
Tylko tryb jego pracy można zmieniać za pomocą oprogramowania serwisowego, z poziomu manetki zmiana z czujnikiem / bez czujnika nie jest dostępna.

Scenic II Ph II 1,5 dci 105 KM / Megane III Coupe Ph1 1,5 dci 90 KM

Scenic II Ph II (+), GrandScenic II Ph I, Polonez Caro+, Gaz 69M, Syrena R-20, Renault Megane Coupe , III Ph I , Suzuki SX4 1,6 4x4 120 KM
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi ko-ma za ten post post:
  • QCoo
Gieno555
Zarejestrowani

Mam podobnie. Czujnik deszczu ma opóźniony zapłon i czasami nie oczyszcza szyby gdy mocno zroszona a czasem włącza wycieraczki jak jest prawie sucha. Hm. Odkąd ustawiłem aktywność po środku na pokrętle jest trochę lepiej.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości