Scenic1 PHII po lifcie 2001r - termometr zewnętrzny

bodo
Zarejestrowani

op Witam. Jak się dokopać do  czujnika termometru zewnętrznego?  Wiem że jest w prawym lusterku. Ale jak się dostać do środka? Coś ostatnio zaczął świrować z temperaturą. Na dworze jest -2 stopnie a on pokazuje +12 , +17 stopni C.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2022, 19:20 przez bodo.)

Odpowiedz
Markus
Zarejestrowani

Trzeba zdjąć osłonę lusterka. A żeby nie połamać mocowania to najpierw zdemontuj wkład lusterka. Później pozostanie Ci tylko wymiana czujnika

Odpowiedz
kotleto
Zarejestrowani

Poszukaj całego lusterka i szybciej przełożysz całe lusterko niż sam czujnik Biggrin osłonę pod kolor przełożysz ze swojego jak nie trafisz pod kolor.

Wysłane z mojego telefonu Biggrin

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi kotleto za ten post post:
  • filozof
filozof
Zarejestrowani

Szczególnie, że czujnik trzeba lutować.

Piszę poprawnie po polsku; chyba, że nie zauważę autokorekty.
Nie odpowiadam na PW z pytaniami technicznymi. Jest do tego odpowiedni dział.
Odpowiedz
kotleto
Zarejestrowani

(17-01-2022, 09:36)filozof napisał(a): Szczególnie, że czujnik trzeba lutować.
Nie trzeba, można wyjąć konektory z wtyczki Biggrin

Odpowiedz
Markus
Zarejestrowani

(17-01-2022, 09:44)kotleto napisał(a):
(17-01-2022, 09:36)filozof napisał(a): Szczególnie, że czujnik trzeba lutować.
Nie trzeba, można wyjąć konektory z wtyczki Biggrin

Wszystko to kwestia chęci i umiejętności... Nowy czujnik to jednak nowy. Używka to loteria.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2022, 09:50 przez Markus.)

Odpowiedz
kotleto
Zarejestrowani

Tak tylko często wina leży po stronie zaśniedziałych konektorow które warto wyjąć i oczyścić.

Odpowiedz
krzysztofk
Zarejestrowani

Jeżeli nie łączy wtyczka to temperatura jest z automatu pokazywana -40st.
U niego ewidentnie przekłamuje czujnik.

Scenic II ph II 2007 1,9dCi 131KM 
Diagnostyka komputerowa, mechanika, blacharstwo, lakiernictwo

Odpowiedz
kotleto
Zarejestrowani

(17-01-2022, 10:51)krzysztofk napisał(a): Jeżeli nie łączy wtyczka to temperatura jest z automatu pokazywana -40st.
U niego ewidentnie przekłamuje czujnik.
Zgadzam się, tylko pisałem że jak jest różnica kilku stopni to często są zaśniedziałe konektory. Zmiana rezystancję we wtyczce powoduje przekłamanie czujnika.

Odpowiedz
Kapitan Powolny
Zarejestrowani

Procedura wygląda tak.

Ustawiasz wkład lusterka w położeniu maksymalnie górnym albo maksymalnie dolnym. Ściągasz trójkątny plastik w drzwiach przy tej nieruchomej szybie. Siedzi na plastikowych kołkach w gumowych osłonach więc trzeba z wyczuciem ale mocno pociągnąć. Pod nim masz wtyczkę lusterka i trzy śruby mocujące. Odpinasz wtyczkę i odkręcasz śruby i lusterko jest twoje.

Całość zabierasz do domciu kładziesz na stół. Bierzesz coś płaskiego, cienkiego i szerokiego i pakujesz w szczelinę między wkładem lustra i obudową i z wyczuciem ciągniesz tak żeby wkład wyskoczył. Siedzi na okrągłym zatrzasku. Jak wyjmiesz wkład to masz dostęp do zaczepów tylnej obudowy lusterka. Wypychasz zapadki i obudowa wyłazi. Teraz od tyłu masz dostęp do kabli. Czarny jest od czujnika temperatury który siedzi od góry.

To ta łatwiejsza część.

Trudniejsza to wyjęcie kabla z wtyczki przy użyciu albo specjalnych szpilek albo zabawa normalną szpilką.

Montaż w kolejności odwrotnej

Coś jest nie tak. Jeżdżę Scenicem od ponad roku i nic nie odpadło, nic się nie zepsuło. Kim Ci Francuzi myślą, że są? Niemcami?
Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Kapitan Powolny za ten post post:
  • bodo

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości