Stukanie po wciśnięciu sprzęgła

Koti
Zarejestrowani

op Witam.
Od pewnego czasu zmagam się z problemem stukania po wciśnięciu sprzęgła. Nie jest to na 100% sprzęgło. Hałas jest jakby coś się poluzowało na grodzi silnika. Temat wrzucam tutaj ponieważ dowiedziałem się że mógł się poluzować airbox czyli pucha na filtr powietrza i stąd ten hałas. Miał ktoś podobny problem ?

Odpowiedz
kotleto
Zarejestrowani

a może dwumasa daje o sobie znać

Odpowiedz
Gieno555
Zarejestrowani

Co to za stukanie? Skąd dokładnie dochodzi?

Odpowiedz
kazik52
Zarejestrowani

Jeśli po wciśnięciu sprzęgła to obstawiam dwumase

Diagnostyka CLIP V200  ---- Wzbudzacz czujników ciśnienia kół ZC-02   

Odpowiedz
Koti
Zarejestrowani

op
(22-01-2022, 18:02)kotleto napisał(a): a może dwumasa daje o sobie znać

To na pewno nie sprzęgło. Wystarczy położyć delikatnie nogę na pedale sprzęgła i już zaczyna coś telepać. Ten hałas to coś w rodzaju poluzowanej jakiejś części. Nie umiem tego nazwać.

(22-01-2022, 18:11)Gieno555 napisał(a): Co to za stukanie? Skąd dokładnie dochodzi?

Ten hałas/stukanie dochodzi jakby na grodzi silnika po stronie kierowcy. Ze środka auta wydaje się że coś pod deską rozdzielczą a z zewnątrz ledwo słychać. Dzwoniłem do znajomego z serwisu i wspomniał właśnie o puszce z filtrem powietrza. Ale gdzie hałas przy lekkim naciśnięciu pedału sprzęgła a gdzie filtr. No powiedział że zaraz przy tej puszce idzie właśnie przewód sprzęgła a te puszki lubią się odkręcać i może właśnie to to. Wcześniej z pare miesięcy wcześniej wymieniałem przedwód podciśnienia sprzegła ale nie w serwisie i nie wiem czy mi nie grzebali przy tej puszcze ( czy jej nie odkrecali albo luzowali ) ale oczywiście twierdzą że nie.

(23-01-2022, 17:41)kazik52 napisał(a): Jeśli po wciśnięciu sprzęgła to obstawiam dwumase

Dwumasa raczej odpada. Ten hałas jest już w momencie położenia nogi na sprzęgle i dosłownie muśnięciu go, nie mówie o jego wciśnieciu. Dwumasa ma inne objawy z tego co wiem.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2022, 10:02 przez Koti.)

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

Sprawdzałeś czy to nie przewód od pompy sprzęgła? Po naciśnięciu pedału ten przewód lekko się napręża i może gdzieś dotyka powodując delikatne stukanie.

Odpowiedz
Koti
Zarejestrowani

op Witam, dzięki za podpowiedzi ale przyczyna była inna. Okazało się że mechanik który wymieniał przewód wysprzeglika źle go jakoś założył i on tak stukał. Dodam że przewód jest po zmianach konstrukcyjnych i wygląda inaczej niż ten oryginalny

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości