op
Map problem z wyświetlaczem radia tuner list, radio działa ale nie wyświetlają się żadne informacje na wyświetlaczu. Automatycznie z wyświetlaczem nie działa pilot od sterowania radia. Taki problem już występował ale po jakimś czasie zaczynało znowu działać. Teraz nie działa już 3 dni. Jakieś sugestie co do naprawy? Miał ktoś z was taki przypadek i go naprawił?
SCENIC I PH II Wyświetlacz radia
|
Raczej przy radiu. Pilot jest na stałe przy kierownicy.
Zerknij jeszcze, czy wyświetlacz w ogóle coś pokazuje: zaświeć w niego latarką. Może tylko żarówki się spaliły, a pilot to osobny problem. Generalnie cała komunikacja pilot – radio idzie przez komputer, więc problem może być głębszy.
Piszę poprawnie po polsku; chyba, że nie zauważę autokorekty.
Nie odpowiadam na PW z pytaniami technicznymi. Jest do tego odpowiedni dział.
op
(14-03-2022, 08:30)filozof napisał(a): Raczej przy radiu. Pilot jest na stałe przy kierownicy. Taki problem już występował, ale wszystko po jakimś czasie wracało do normy bez żadnej naprawy. Może to tylko nasz klimat nie służy francuskiej elektronice i trzeba poczekać aż się ociepli
Chodzi mi o to, że może się poluzowały styki we wtyczce i raz łączy, a raz nie.
Nasz klimat wcale nie jest taki straszny. Mój przyjechał z Holandii, a tam wilgoć jak cholera. Z elektryką nie mam większych problemów.
Piszę poprawnie po polsku; chyba, że nie zauważę autokorekty.
Nie odpowiadam na PW z pytaniami technicznymi. Jest do tego odpowiedni dział.
op
(14-03-2022, 08:44)filozof napisał(a): Chodzi mi o to, że może się poluzowały styki we wtyczce i raz łączy, a raz nie. obawiam się że jak rozłączę wtyczki i to nic nie pomoże to radio się zakoduje i kicha bo kod wpisuje się pilotem a wartości powinny być widoczne na wyświetlaczu i nie zadziała w ogóle. (14-03-2022, 09:09)adamrem81 napisał(a): radio się zakoduje i kicha bo kod wpisuje się pilotemKod można też wpisać przyciskami w radiu. Wyświetlacz i pilot są podłączone do radia przez żółtą wtyczkę. Sprawdź tylko tą bez wypinania wtyków ISO to nic się nie zakoduje... Tu masz opis złączy: http://tlcdcemu.sourceforge.net/hardware.html Wyświetlacz i pilot to złącze C1 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2022, 09:23 przez marecky.)
op
(14-03-2022, 09:21)marecky napisał(a):(14-03-2022, 09:09)adamrem81 napisał(a): radio się zakoduje i kicha bo kod wpisuje się pilotemKod można też wpisać przyciskami w radiu. Wyświetlacz i pilot są podłączone do radia przez żółtą wtyczkę. Sprawdź tylko tą bez wypinania wtyków ISO to nic się nie zakoduje... wyświetlacz żyje bo ruszając żółtym złączem pojawia się komunikacja (sterowanie pilotem też), może wystarczy psiknąć płynem kontaktowym, jak ogarnę takowy dam znać czy pomogło. Na razie dzięki za rady |
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)