SCENIC II PH I Czujnik temperatury parownika

maxio69
Zarejestrowani

op Cześć...
Ktoś wie gdzie znajduje się owy czujnik?
Zamarza mi parownik przy dłuższym działaniu klimy i prawdopodobnie to jego wina...
Mam tak że jak ustawiam klimę na 19 stopni to po kilku km zaczyna coraz słabiej dmuchać a z kratek leci temperatura 0 stopni a nawet i wskoczy na -1.
Gdzie raczej tak nie powinno być i winie za to ten czujnik. Tylko gdzie on jest

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

Jak sam a nazwa wskazuje, jeżeli jest, to na parowniku.

Wysłane z Redmi Note 10 Pro

Odpowiedz
maxio69
Zarejestrowani

op
(13-05-2022, 13:13)twilk7 napisał(a): Jak sam a nazwa wskazuje, jeżeli jest, to na parowniku.

A jesteś pewny? Bo różne informacje chodzą po internecie. Zanim dobiorę się do parownika chciał bym wiedzieć na 100%

Odpowiedz
adamvet
Zarejestrowani

Wydaje mi się że SCII PHI nie posiada czujnika temperatury parownika.
Zerknij na ten temat: https://www.scenic-forum.pl/Watek-Dziwne...ie-nawiewu

Odpowiedz
marecky
Zarejestrowani

Wygląda na to, że @ adamvet ma rację. Według visu w SC2 ph1 nie ma czujnika parownika, jest tylko czujnik nasłonecznienia (w podszybiu) i czujnik temperatury w kabinie (przy lusterku)

Odpowiedz
krzysztofk
Zarejestrowani

Nie ma, nie ma...
I to nie jest moim zdaniem brak czynnika tylko problem z dyszą dławiącą.
U mnie ciśnienie w układzie ok, nowa sprężarka i osuszacz i tez ten sam efekt.

Scenic II ph II 2007 1,9dCi 131KM 
Diagnostyka komputerowa, mechanika, blacharstwo, lakiernictwo

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

Potwierdzam SC II nie ma czujnika temperatury parownika. Za prawidłowe działanie klimatyzacji odpowiada stan napełnienia czynnika i działanie zaworu rozprężnego.

Odpowiedz
maxio69
Zarejestrowani

op Czynnik jest bo serwis zrobiony. Ma być szczelnie.
Ale mimo to dmucha ładnie zimnym ale no mam sonde termometru włożoną w kratki i pokazuje temperaturę po kilku km 0 i czasem na minus.
Aż po kilku km coraz to słabiej dmucha mimo że ustawiona jest manualnie na np 2 poziom bądź 3 nadmuchu.
Na krótkich odcinkach jest ok ale jadąc już 50 km czy więcej jest problem. Trzeba ręcznie podwyższać temperaturę by zaczęło normlanie lecieć.

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

(16-05-2022, 12:46)maxio69 napisał(a): Czynnik jest bo serwis zrobiony

Miałem ostatnio do czynienia z autkiem po serwisie klimy. Wyłączała się, albo przy wyższych temperaturach się nie włączała. W układzie powinno być 575 g czynnika, było 690 g, co więcej, klient miał wydruk, że uzupełniono 575 g podczas serwisu. Wniosek? Rozkalibrowana waga w maszynie

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(16-05-2022, 14:47)twilk7 napisał(a): W układzie powinno być 575 g czynnika, było 690 g
W takiej sytuacji zamarza bo musi.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości