Przegrzewa silnik na postoju lub w korku

JaaccYY
Zarejestrowani

op Siemanko. Koledzy mam taki problem: a wiec jeśli na dworzu temperatura wysoka i mam włączoną klime na auto i stoję lub poruszam sie bardzo powoli np. W korku to niestety silnik mi sie przegrzewa. 6/7 kresek i delikatnie zaczyna cisnąć wode spod korka zbiornika wyrownawczego. Jak bym nie reagował to oodejrzewam ze grzałki by jeszcze bardziej. Ostatnio jeździłem po miesicie, chwilę stałem w słońcu pod sklepem, pierona zaś zagrzalo. Musiałem włączyć grzanie na Max i temperatura zaczęła spadac. W trakcie jazdy gdzie dochodzi pęd powietrza jak mniemam nic sie nie dzieje.
Co było robione:
W zeszłym roku test na uszczelkę pod głowicą i niby ok.
Wymieniony termostat 2 razy. Pierw kupiony jakis zamiennik ale praca byla średnia wiec wymienilem na oryginał.
Wymieniony rezystor wentylatora chłodnicy.
Wymieniony korek w zbiorniczku wyrownawczym ale chyba na jakiś zamiennik.
Wymieniony reduktor gazu i węże wody chlodzacej.
Odpowietrzany uklad chlodzenia.
Chyba wszystko.
Tak na mój rozum uklad jak by miał za slabą wydajność ale moge sie mylić i tez nie znam przyczyny.
W środku zbiorniczka na sciankach sa zanieczyszczenia jak wsadze palec to taki czarny nalot. Ale za to obwiniam stary reduktor w ktorym powoli mogło rozpuszczac membrany.
Proszę Was o rade gdzie szukać przyczyny.
Co jeszcze Waszym zdaniem sprawdzać?

Pozdraiam.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Gieno555
Zarejestrowani

Czy wentylator się włącza kiedy temperatura jest za wysoka?

Odpowiedz
JaaccYY
Zarejestrowani

op Na 1 biegu raczej chodzi cały czas. Drugi bieg sie załącza również bo słychać. Nie wiem dokładnie jaką jest wtedy temperatura. Bede sprawdzał. Ale zalacza się jak jest 5 kresek. Niestety jak sie przegrzewa to 2 bieg chodzi a temp rosnie.

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

chłodnica w jakim stanie?

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
JaaccYY
Zarejestrowani

op Nie wiem za bardzo jak wykonać testy sprawnosci układu chclodzenia.
Może cos, gdzieś sie przytyka. Jutro jak pogoda pozwoli to podepne sie pod obd i sprawdze tez temperaturę jak to wyglada.
Myślałem tez aby z układu wypiąć nagrzewnice i spiąć weze i sprawdzic żeby ewentualnie nagrzewnice wykluczyc.
Załatwiam tez pirometr pomierze temp. Tylko prosze o info co i gdzie dokladnie zmierzyc.

(06-06-2022, 18:31)pio555 napisał(a): chłodnica w jakim stanie?
Wiem tylko że szczelna raczej. Nie wiem jak w srodku. Boje sie w tak starym aucie robić płukanie układu. Jak mozna sprawdzic chłodnice?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-06-2022, 18:33 przez JaaccYY.)

Odpowiedz
siwusek216
Zarejestrowani

W jakim stanie chłodnica klimy? Chodzi o stan lamele czy nie pozaginane od kamieni, czystość chłodnic? Jak z odpowietrzeniem bo przy lpg różnie to bywa kiedyś miałem tak ze połowa chłodnicy była zapowietrzona i zimna, zrób jeszcze raz test co2

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odpowiedz
JaaccYY
Zarejestrowani

op
(06-06-2022, 18:55)siwusek216 napisał(a): W jakim stanie chłodnica klimy? Chodzi o stan lamele czy nie pozaginane od kamieni, czystość chłodnic? Jak z odpowietrzeniem bo przy lpg różnie to bywa kiedyś miałem tak ze połowa chłodnicy była zapowietrzona i zimna, zrób jeszcze raz test co2

Wydaje mi się ze jest dobrze odpowietrzony ale moge sie mylic. Jak sprawdź chlodnice? Jakie powinny być przy rozgrzanym silniku?

Odpowiedz
siwusek216
Zarejestrowani

Po całości w miare równo rozgrzana, najlepiej rozebrać przód i rozdzielić chłodnice chyba ze dasz radę wcisnąć paluchy przez wentylator u dołu a później u góry.

Odpowiedz
JaaccYY
Zarejestrowani

op
(06-06-2022, 19:46)siwusek216 napisał(a): Po całości w miare równo rozgrzana, najlepiej rozebrać przód i rozdzielić chłodnice chyba ze dasz radę wcisnąć paluchy przez wentylator u dołu a później u góry.

Oki dzięki.

Odpowiedz
Gieno555
Zarejestrowani

Wygląda tak jak by był słaby obieg. Skoro termostat nowy to trzeba szukać. Sprawdzić chłodnice a ewentualnie pompę wody

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości