SCENIC II PH II Problem ze zmianą stefy nadmuchu

Lukaszo
Zarejestrowani

op Cześć, zauważyłem problem z nadmuchem. Mianowicie - gdy ustawie nadmuch na szybę wszystko jest ok, natomiast jak przełącże nadmuch na twarz - nadmuch ten jest zmikomy, lub w ogóle go nie ma. Dodatkowo jak przełączę nadmuch na twarz to na szybę i tak wieje - mniej, ale jednak wieje. Gdzie mogę szukać przyczyny? Filtr kabinowy był wymieniany.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-2022, 12:10 przez Lukaszo.)

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

(19-08-2022, 12:04)Lukaszo napisał(a): Filtr kabinowy był wymieniany
a nie włożony odwrotnie

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
Lukaszo
Zarejestrowani

op
(19-08-2022, 12:09)pio555 napisał(a):
(19-08-2022, 12:04)Lukaszo napisał(a): Filtr kabinowy był wymieniany
a nie włożony odwrotnie

Nie, fitr jest włożony poprawnie. Filtr był wymieniany z pół roku temu. Dopiero od jakiegoś czasu zauważyłem ten problem.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-08-2022, 12:16 przez Lukaszo.)

Odpowiedz
wobli
Zarejestrowani

Calkiem możliwe że wychaczylo się cięgno od klapki sterującej nawiewem na szybę i ten jest stale otwarty. Takie plastikowe jabłko wyszło z gniazda. Włożenie go na miejsce to sekunda roboty, dostać się do niego to już inna bajka.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi wobli za ten post post:
  • Lukaszo
Lukaszo
Zarejestrowani

op
(19-08-2022, 12:32)wobli napisał(a): Calkiem możliwe że wychaczylo się cięgno od klapki sterującej nawiewem na szybę i ten jest stale otwarty. Takie plastikowe jabłko wyszło z gniazda. Włożenie go na miejsce to sekunda roboty, dostać się do niego to już inna bajka.

Od której strony najlepiej się do niego dostać? Nigdy wcześniej tego nie robiłem.

Odpowiedz
wobli
Zarejestrowani

Tez nie wiem. U siebie robilem to z nadmuchem na nogi.

Odpowiedz
Lukaszo
Zarejestrowani

op
(19-08-2022, 12:40)wobli napisał(a): Tez nie wiem. U siebie robilem to z nadmuchem na nogi.

Rozumiem, może ktoś inny naprowadzi, ewentualnie wskaże być może jakąś inną przyczynę. 
Z tego co kojarzę, to kiedyś to działało, włączałem na szybę, zmieniałem na twarz i jak nadmuch był na maksa, to było słychać taki chwilowy szum (?), że faktycznie wtedy przełączało się tylko na twarz. Teraz tego dźwięku nie ma.

Odpowiedz
Lukaszo
Zarejestrowani

op Przed chwilą, jak wróciłem zauważyłem też, że nawiew słabo działa. Doczytałem tutaj że może to być problem z klapkami. Pytanie - jak się najlepiej dobrać do tych klapek? Trzeba demontować tapicerkę, czy wystarczy zdjąć obudowę tam, gdzie znajduje się dźwignia zmiany biegów?

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości