Ułożenie tylnych sprężyn w gnieździe.

Marek1978
Zarejestrowani

op Witam wszystkich.?
Jest prośba do kogoś kto jest w stanie mi pomóc.
Wymieniłem (w moim Grand Scenic 3, 2010r 1.9dci) sprężyny tylne i amortyzatory. Poskładałem i pojechałem do pracy ale po powrocie usłyszałem dziwny rezonans jakby sprężyny i po oględzinach stwierdziłem że sprężyna dotyka do blachy (wewątrz w tym miejscu gdzie jest gniazdo sprezyny (na dole).
I teraz tak myślę czy to gumowe gniazdo gdzie się wkłada pierwszy zwój ma jakies odpowiednie ustawienie.
Ma może ktoś jakiś rysunek albo zdjęcie jak powinna ta guma byc ułożona bo żadnych znaków jak ją ustawić nie widziałem?!

Odpowiedz
Gieno555
Zarejestrowani

Tak, ona ma chyba jedno konkretne ułożenie. Ja po wymianie sprężyn u mnie ułożyłem dokładnie tak samo jak była w wcześniej.

Odpowiedz
itek
(29-09-2022, 14:31)Marek1978 napisał(a): Ma może ktoś jakiś rysunek albo zdjęcie jak powinna ta guma byc ułożona bo żadnych znaków jak ją ustawić nie widziałem?!
Tu masz wskazówkę (na 10 min) jak montować szczególnie dolną gómę!
https://www.youtube.com/watch?v=qgQU0_iTWNU

Odpowiedz
Marek1978
Zarejestrowani

op Dziękuję za odpowiedzi ale w Grand Sceniku 3 jest całkiem inna-innego kształtu ta nieszczęsna dolna guma (nie jest właśnie okrągła) a ewidentnie chodzi o jej odpowiednie "usadzenie". Przy wymianie nie zrobiłem zdjęcia tej gumy a na necie nie znajdę fotki jak ona wyglada ?

(29-09-2022, 15:28)Gieno555 napisał(a): Tak, ona ma chyba jedno konkretne ułożenie. Ja po wymianie sprężyn u mnie ułożyłem dokładnie tak samo jak była w wcześniej.

Dokładnie na bank tak jest że trzeba odpowiednio ustawic tą gumę a nie patrząc na to poskładałem tak jak według mnie tam pasowało (i pewnie zrobiłem błąd) a w niejednym swoim aucie np w passacie b5 kombi nie bylo z tym problemów...

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2022, 18:21 przez Marek1978.)

Odpowiedz
Marek1978
Zarejestrowani

op Znalazłem zdjecie tej podkładki gumowej pod sprężynę, ale teraz jak ją ustawić w gnieździe to juz nie znajdę nigdzie. Ma ktos wiedzę jak ma być?

Załączone pliki

Miniatury

Odpowiedz
Gieno555
Zarejestrowani

@ Marek1978 zobaczę jutro u mnie bo szczerze już nie pamiętam.

Odpowiedz
scrabi
Zarejestrowani

Ona ma tylko jedno miejsce. Nie da się jej inaczej wsadzić.. Ja zmieniałem u siebie to nie było problemu..
Jak sądzisz u góry sprężynę, to. Dół ci sam ci pokaze jak ma by.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Zawsze do przodu, nigdy do tyłu. Biggrin 
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
Odpowiedz
Marek1978
Zarejestrowani

op
(30-09-2022, 05:11)scrabi napisał(a): Ona ma tylko jedno miejsce. Nie da się jej inaczej wsadzić.. Ja zmieniałem u siebie to nie było problemu..
Jak sądzisz u góry sprężynę, to. Dół ci sam ci pokaze jak ma by.

Noo właśnie że nie bo górne mocowanie ( taka guma z odbojem) kręci się i nie ma jakby miejsca gdzie się zablokuje żeby miała jakieś swoje miejsce?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2022, 06:18 przez Marek1978.)

Odpowiedz
itek
Po to są te wypusty od dołu aby w podstawie właściwie ułożyć. Sprężyna pasuje tylko w jednej pozycji wzgl. gumy, która nie jest symetryczna. Góra sprężyny dopasowuje się samoistnie.
https://www.ceneo.pl/125141495
https://allegro.pl/oferta/tylna-belka-do...gKnTfD_BwE

Odpowiedz
scrabi
Zarejestrowani

W czerwcu wymieniałem i zero problemów.. Ustaw na górze sprężynę i na dole za żeś o koniec tego. Miejsca co masz na dolnej gumie inaczej się tego tzn źle zamontować nie da..

Zawsze do przodu, nigdy do tyłu. Biggrin 
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości