Hand Free nie zamyka Megane III po odejściu

maciej1486
Zarejestrowani

op Hej, 

od kilku dni mam problem z Megane III z 14r, który ma HF na zasadzie przycisku w każdej klamce. 
Aktualnie działa tak, ze auto mogę otworzyć przyciskiem na klamce i odpalić auto bez włożenia karty. 
Po zgaszeniu auta wychodzę i muszę nacisnąć przycisk na klamce by auto się zamknęło.
Nie działa zamykanie auta po odejściu od niego - kilka dni temu jeszcze działało.

Co sprawdziłem:
użyłem drugiej karty, wyciągnąłem baterie z karty na godzinkę, porównywałem parametry przez DTT4ALL z kolegą Andrzejem z forum. 
Testowałem różne ustawienia w programie i nic. Wszystko co zaznaczę działało lecz mój problem nie chce zniknąć.
Brak błędów w PyCLip i innych programach- nie sprawdzałem na Clipie.

Wpadłem na pomysł czujników w klamce lecz jeśli się nie mylę to gdyby antenki w klamce nie działały to raczej bym nie mógł otworzyć lub zamknąć auta z przycisku w klamce?

Oczywiście zamykania/ otwieranie i odpalenie auta przy użyciu karty działa.

Jakieś pomysły bo mi już ręce opadają?

Diagnostyka aut osobowych--> DELPHI, DTT4ALL,VCDS

Odpowiedz
wobli
Zarejestrowani

Może któryś z czujników domkniecia drzwi lub klapy bagażnika oszukuje że są otwarte. Choć to powinno być sygnalizowane na wyświetlaczu.
Zamknij samochód i podejdź do niego bez karty, sprawdź czy wszystkie drzwi są zamknięte. Klapę bagażnika też.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2022, 19:14 przez wobli.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi wobli za ten post post:
  • Milatech
maciej1486
Zarejestrowani

op Sprawdzałem czy drzwi są zamknięte po zamknięciu i wszystko jest OK łącznie z klapą. Nie ważne czy jestem z kartą czy bez bo u mnie HF nie ma czujników optycznych i nie otwiera drzwi po włożeniu ręki za klamkę tylko przyciskiem na klamce. Nie pali się ikonka, ze by było coś otwarte tak samo żadne lampki w kabinie się nie palą po zamknięciu auta.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2022, 19:18 przez maciej1486.)

Odpowiedz
Patrys4891
Junior Administratorzy

Czytałeś instrukcję obsługi?
Coś kojarzę że trzeba włożyć kartę do czytnika i odpalić, albo tylko włożyć i wyjąć.
HF się dezaktywuje chyba po użyciu przycisków na pilocie a potem trzeba aktywować określoną procedurą.

Obliczone na lukakatorze

Thumbup
Odpowiedz
maciej1486
Zarejestrowani

op
(06-11-2022, 19:19)Patrys4891 napisał(a): Czytałeś instrukcję obsługi?
Coś kojarzę że trzeba włożyć kartę do czytnika i odpalić, albo tylko włożyć i wyjąć.
HF się dezaktywuje chyba po użyciu przycisków na pilocie a potem trzeba aktywować określoną procedurą.

Obliczone na lukakatorze
HF działa gdyż otwieram i zamykam auto przyciskiem na klamce i tak samo je odpalam bez użycia karty jak już pisałem wcześniej.

HF dezaktywuje sie gdy zamknę auto z karty wtedy też muszę je otworzyć przy użyciu karty.

Odpalałem też auto przy użuciu karty, wkładałem w czytnik karte i wyciągałem jak potrzebowałem sam zapłon.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2022, 19:25 przez maciej1486.)

Odpowiedz
scrabi
Zarejestrowani

@ maciej1486 pisz do @ Oktawiusz powinien cos poradzić..

Zawsze do przodu, nigdy do tyłu. Biggrin 
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
Odpowiedz
maciej1486
Zarejestrowani

op Nikt nic?

Moze ktos z Clipem podpowie czy warto go podpinac?

Odpowiedz
marecky
Zarejestrowani

W tym modelu była też funkcja zabezpieczenia antywłamaniowego drzwi (blokada otwarcia drzwi od wewnątrz). Ta funkcja również dezaktywuje HF. Może masz to włączone. Opis jest w instrukcji obsługi auta

Odpowiedz
maciej1486
Zarejestrowani

op Temat wyjaśniony kolega @ andrzejwa pomógł;)

Odpowiedz
kotleto
Zarejestrowani

No to opisz dla potomnych Biggrin

Wysłane z mojego fona

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości