gwizd podczas utrzymywania prędkości

pawkam565
Zarejestrowani

op Witam,
od długiego czasu podczas jazdy słyszę gwizd ( żadne brzęczenie, syczenie , stukanie czy pisk) normalnie jakby pod maską ktoś siedział i gwizdał ale tylko podczas utrzymywania prędkości czyli tylko w danej pozycji wciśniecia pedała gazu tj. bardzo lekkiego wciśnięcia by auto jechało ze stałą prędkością. Podczas przyspieszania nie słychać tego . Kiedyś wydawało mi się to cichsze ale teraz zaczyna być wnerwiające.

Wyczytałem że może to być buczący dyfer i nic z tym nie można zrobić w scenicu 2 ale wydaje mi się że u mnie to jest raczej taki czysty gwizd niż buczenie. 
Druga rzecz że to może być łożysko oporowe sprzęgła bo gdy wcisne sprzęgło podczas jazdy to słyszę gwizd ale o połowe cichszy i opadający wraz z prędkością.

Na obrotach jałowych nic nie słychac na postoju i to samo podczas przygazowania.
Gwizd jest słyszalny na biegu 3,4 i 5

Wiem że prawdopodobnie będę musiał podjechać do mechanika na obejrzenie alternatora i spężarki klimatyzzacji bo podejrzewam że regeneracja już łypie na mnie jednym okiem zza rogu ;/

Czy ktoś juz miał taki problem i go rozwiązał ? co najpewniej mogło by byc przyczyną z tych rzeczy co wymieniłem?

Odpowiedz
itek
Teleporada jest jak wróżenie z fusów. Chyba nie obejdzie się bez wizyty u prawdziwego fachowca. Najczęstszą przyczyną gwizdów jest powietrze przechodzące przez szczeliny ale zastanawia mnie to wciśnięcie sprzęgła, które zmniejsza hałas. Spróbuj w tym czasie jeszcze wyluzować skrzynię i puścić sprzęgło, czy na luzie w czasie jazdy coś zmieni.
"Dyfer", z kolei, zmienia intonację gdy się doda lub ujmie gazu i jest to raczej wycie. Łożysko sprzęgłowe, po wciśnięciu pracuje pod obciążeniem i powinno być głośniej a jest odwrotnie. ???

Odpowiedz
pawkam565
Zarejestrowani

op Następnym razem zobaczę czy dalej gra z wyluzowaną skrzynią i bez sprzęgła. Wiem że to wróżenie z fusów ale czasami ktoś moze  mieć ten sam problem i wtedy łatwiej obrać jakiś konkretny cel niż oddać do mechanika który będzie chciał nie wiadomo ile za godziny szukania ;/ 
Właśnie najbardziej dziwi mnie to że słychać gwizd tylko w jednym konkretnym momencie tj bardzo lekkim wciśnieciu gazu i trzymaniu w tej określonej pozycji... bo łożysko jakie by to nie było to chyba powinno dawać o sobie znać nonstop tylko z różnym natężeniem, tak myślę. 
Po głowie też mi chodzi przepustnica ale czy ona wgl może wydawać jakiekolwiek dzwięki czy nie ma wgl takiej możliwości ? Gdy ostatnio probowałem ją przyuczyć to wyskakiwało mi low batery + STOP i nie wiem czy to ma jakiś związek z jej uszkodzeniem czy to juž bardziej chodzi o alternator, ( występuje przygasanie świateł przy większym obciązeniu ,ale ładowanie na poziomie 13.9 z tego co wiem powinno być jeszcze akceptowalne )

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2022, 15:49 przez pawkam565.)

Odpowiedz
pawkam565
Zarejestrowani

op Podczas wrzucenia na luz podczas jazdy i bez wciskania sprzegła nie było słychać tego gwizdu... ale też nie było go słychać na biegu z wciśnietym sprzegłem, wiec wychodzi na to że nie zawsze jest słuszalny ;/ ale podczas trzymania pedalu gazu w tym samym punkcie - słyszalny jest zawsze

Odpowiedz
itek
Nagraj ten gwizd i wrzuć tu albo jedź do mechanika.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości