op
Witajcie. Tak jak w temacie. Czy w domowym zaciszu uda mi się to zrobić ? Czy potrzebuje jakieś specjalne narzędzia ? Widziałem film który był kiedyś wrzucony na forum ale to dla sc2. Ktoś ma jakieś wskazówki od czego zacząć najpierw itd ? Będę wdzięczny.
Wymiana wahacza.
|
Wymieniasz cały wahacz z tulejami i końcówką , czy po zdjeciu chcesz wymienic tylko tuleje?
Wymiana banalnie prosta, 2 śruby od tuleii i sworzeń... spokojnie dasz rade samemu ogarnąc..najwygodniej z pozycji kanału, ale jesli nie masz to kobyłlki i tez dasz radę...
Zawsze do przodu, nigdy do tyłu.
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
Sam zrobisz tylko musisz zastosować patent z końcówką sworznia wahacza. Jest na stożku i by wyskoczyła z zwrotnicy na nakrętkę sworznia zakładasz zwykłą nasadkę bodajże 14 i wykręcasz nakrętkę. Nasadka opiera się o zwrotnicę i naciska na sworzeń który bardzo łatwo wyskakuje ze swojego gniazda.
op
(01-12-2022, 18:53)scrabi napisał(a): Wymieniasz cały wahacz z tulejami i końcówką , czy po zdjeciu chcesz wymienic tylko tuleje? I takiej odp oczekiwałem ... Tak cały wahacz bo stwierdziłem że nie ma sensu bawić się w wymianę samych tulei. Powiedz mi kolejność odkręcania ssrub dowolna ? Czy najpierw od tulei zacząć ?
Zacznij od sworznia
Opuscisz na dół od zwrotnicy, następnie śruby z tulei.. Kolejność tu nie ma znaczenia.. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety.... (02-12-2022, 06:52)zubek4 napisał(a):Wypięcie sworznia ze zwrotnicy w pierwszej kolejności. Pójdzie trochę w dół, a następnie tuleje odkręcić.(02-12-2022, 06:44)scrabi napisał(a): Zacznij od sworznia I tak jak @ twilk7 dokręć śruby nie za mocno,ppstaw auto na koła, i dopiero teraz dokręć na maxa wszystkie śruby.. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-12-2022, 07:12 przez scrabi.)
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
op
(02-12-2022, 07:10)scrabi napisał(a):(02-12-2022, 06:52)zubek4 napisał(a):Wypięcie sworznia ze zwrotnicy w pierwszej kolejności. Pójdzie trochę w dół, a następnie tuleje odkręcić.(02-12-2022, 06:44)scrabi napisał(a): Zacznij od sworznia Wszystko w temacie. Dziękuję za rady i wytłumaczenie. Miłego dzwonka Panowie. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

![[-]](https://www.scenic-forum.pl/images/revision-scenic/collapse.png)