SCENIC II PH I Wyciek płynu

wazon77
Zarejestrowani

op Panowie scenik 2 1.6 wyciek płynu chłodniczego od strony pasożyta.
W czasie jazdy , postoju, schodzi jak z szalony. Z góry sucho , od spodu całe zawieszenie upierdzielone płynem.
Podejrzewam pompę chyba że macie inne pomysły.
Idą tam od spodu jakieś węże , macie może schemat układu chłodzenia ?

Odpowiedz
Piotr-87
Zarejestrowani

Ostatnio naprawiałem wyciek płynu chłodniczego i u mnie winowajcą był pęknięty trójnik na wężu który idzie do nagrzewnicy, a z trójnika na parownik od gazu. Od góry ani od dołu nie było widać skąd leci płyn bo cały dół był mokry i nie widać tego trójnika od dołu, a od góry wszystko wyglądało na suche. Tam gdzie sięgnąłem ręka to wytarłem wszystko i nabilem trochę ciśnienia do układu chłodzenia i dopiero w ten sposób zlokalizowałem wyciek. Najlepiej na postoju zrobić ciśnienie w układzie bo podczas jazdy to płyn rozchodzi się i nie widać dokładnie skąd cieknie.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2023, 23:53 przez Piotr-87.)

Odpowiedz
itek
Jeśli cieknie na postoju, to może zdjąć nadkole i przyjrzeć się po wyczyszczeniu i osuszeniu. Im większy wyciek, tym lepiej zlokalizować.

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(12-01-2023, 08:30)itek napisał(a): Im większy wyciek, tym lepiej zlokalizować.
Może kolega liczy że przez internet naprawimy, tak jak to modne "zdalnie".

Odpowiedz
wazon77
Zarejestrowani

op Z przykrością poinformuję że  nie licze na zdalną
 naprawę. Chciałem tylko przed rozkręcaniem mieć ogląd co i jak może być. Przy pompie lekki przeciek widać. Po ściągnięciu osłon największy wyciek na pod termostatem. Rozrzad w przyszlym tygodniu wymienie. Uszczelkę obudowy termostatu wymieniłem i się zobaczy czy przestanie lecieć

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości