Scenic 2 tryb awaryjny ASB

Olek95
Zarejestrowani

op Witam. Po niedawnym zakupie Scenica 2 2.0b + automat pojawił się problem z Automatem.
 Przy zjeździe z ronda i dodaniu więcej gazu niż przy spokojnej jeździe pojawią się kontrolka trybu awaryjnego skrzyni i kontrola trakcji.
 Skrzynia trzyma 2 bieg i nie przełącza na 1 czy 3. 
Po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu działa prawidłowo. 

Wiem że nie macie szklanej kuli ale czy może coś takie być przy starym oleju? Czy raczej to grubsza sprawa zaworów lub sterownika ( czasami skrzynia może szarpnąć ale nie mocno, na manualnym trybie szarpania nie ma)?

Po zczytaniu błędów PyClipem wyszło coś takiego ( błędy zostająw pamięci), może coś inne ma wpływ na takie zachowanie?

Dziękuję za odpowiedzi
pio555 napisał 12-01-2023, 14:48:
Zapraszamy do przywitania się z innymi użytkownikami. Pierwszy post zgodnie z regulaminem pkt.4 powinien znajdować się w Powitaniach.
Kolejny post proszę napisać w Powitaniach. http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania

Załączone pliki

Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2023, 14:48 przez pio555.)

Odpowiedz
vitia
Zarejestrowani

Poszukaj w lupce. Sam sporo o tym pisałem tutaj. DP0 jakby co.

Odpowiedz
Binio
Zarejestrowani

Mam niedługo ale na pewno już wiem

Olej wymienić warto, bo skrzynia po wymianie działa płynniej. Wymiana tylko mechaniczna, czyli 2 lub 3, zależnie od przebiegu.
I jest to w sumie najtańsza "naprawa" od której trzeba zacząć 
Jeśli jednak już wchodzi auto w tryb awaryjny, to raczej na bieg trzeci, awarie takie najczęściej usuwa się wymieniając zawory główne- warto kupić porządne- i czyszcząc płytę. W bardzo rzadkich przypadkach, rozregulowaniu ulegają elementy płyty i wtedy najzwyczajniej trzeba ją wymienić lub oddać do serwisu na regenerację.
Jest temat innym forum, gdzie ta skrzynia jest bardzo mocno wyjaśniona od strony awarii i ich usuwania

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2023, 06:44 przez Binio.)

Odpowiedz
Olek95
Zarejestrowani

op Dziękuję, zacznę od oleju, może jest za mało lub stracił właściwości . 
Ile teraz kasują +- za taką  wymianę?
Jestem po operacji i sam na pewno tego nie ogarnę

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2023, 12:05 przez Olek95.)

Odpowiedz
Binio
Zarejestrowani

Od 150 plus olej w Łodzi.

Odpowiedz
Olek95
Zarejestrowani

op Dzięki. Z tego co znalazłem najlepszym będzie Elf Renaultmatic D3 Syn.
Czy trzeba kupić nową uszczelkę na śrubę spustową?
I czy na pewno trzeba robić Clipem adaptacje skrzyni po wymianie i wpisać przebieg wymiany? Nie wiem czy w warsztacie gdzie będę wymieniał będą taki specy od Renault ?

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(13-01-2023, 12:55)Olek95 napisał(a): Z tego co znalazłem najlepszym będzie Elf Renaultmatic D3 Syn.
Raczej nie. Jeżeli Elf to ELF ELFMATIC G3 lub inny tej samej klasy (GM Dexron III) ale nie syntetyk.

Odpowiedz
Roming
Zarejestrowani

(13-01-2023, 13:59)wojteks napisał(a):
(13-01-2023, 12:55)Olek95 napisał(a): Z tego co znalazłem najlepszym będzie Elf Renaultmatic D3 Syn.
Raczej nie. Jeżeli Elf to ELF ELFMATIC G3 lub inny tej samej klasy (GM Dexron III) ale nie syntetyk.

Olej do DP0 to tylko i wyłącznie ELF Renaultmatic D3 Syn.
Musi być syntetyk, wlałem Elfmatic G3 i skrzynia zaczęła na zimnym oleju przeciągać zmianę biegów na wyższy.
Wcześniej jak zmienialem to wlałem D3 Syn i było OK.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Roming za ten post post:
  • krzysztofk

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości