Awaria silnika, szarpanie

embartlomiej
Zarejestrowani

op Witam 

chcial bym sie przywitać, jestem pierwszy raz na jakims forum tak ze wybaczcie jesli robie cos zle. 
Jestem nieszczesliwym posiadaczem szczeniaka z 2011 1.5 dci . Co jakis czas wywala mi check engine i chodzi na 3 garach po czym gasze i po 10min dziala normalnie. 
W zalaczniku dodaje kody błędów z clipa. Test przelewowy wtryskó zrobiony i są ok, świerzo robiony serwis wszsystkie filtry olej i nowy akumulator. 

pozdrawiam

Załącznik

Załączone pliki

Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2023, 20:25 przez embartlomiej.)

Odpowiedz
szymin89
Zarejestrowani

Skoro wywala błąd obwodu to albo cewka wtryskiwacza pada albo coś nie tak z przewodami lub wtyczką. Trzeba zmierzyć opór cewki i jak jest ok to przedzwonić kable od wtryskiwacza do sterownika silnika.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi szymin89 za ten post post:
  • embartlomiej
Jurek
Zarejestrowani

Walczę z tymi błędami w Modusie na Delphi tylko u mnie kuleje na zimnym silniku a na ciepłym chodzi normalnie jest trochę słabszy, 1 cylindrze cewka robiła zwarcie natomiast teraz na 2 wygląda na uszkodzenie sterownika ,zielono w górnej wtyczce co prawda nie jest ona od wtryskiwaczy ,wtryskiwacz i przewody wykluczyłem. Błąd wywala po 50 i więcej kilometrów jazdy.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi Jurek za ten post post:
  • embartlomiej
broda1301
Zarejestrowani

Kolego embartlomiej masz 4 wtrysk do wymiany, na to że to kable to bym nie liczył.
W sumie to cewka piezo ci padla ale tu na forum ktoś miał wymienianą samą cewke i nie był zadowolony, wkońcu kupił nowy wtrysk.
Ja też to przerabiałem ale poszłem w używki bo wymienilem cały komplet i jest ok.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi broda1301 za ten post post:
  • embartlomiej
embartlomiej
Zarejestrowani

op W takim razie zamawilem caly wtrysk regenerowany. 4ty czyli pierwsze z lewej stojąc w strone otwartej maski? Bedą jaja jak jednak jak wtyczka, lub przewody są uszkodzone ;) no ale niby nic nie widać a wypinalem i czyścilem. Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-02-2023, 05:44 przez embartlomiej.)

Odpowiedz
broda1301
Zarejestrowani

Trzeba pamiętać dopisać kod wtrysku do sterownika, kod widoczny na cewce wtryskiwacza.
Tak aby być na 100% pewnym trzeba by zamienić wtryski miejscami to wtedy błąd będzie wyskakiwał na innym wtrysku i masz odpowiedź czy wtrysk czy kable.

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(15-02-2023, 05:36)embartlomiej napisał(a): W takim razie zamawilem caly wtrysk regenerowany.
Zamów nowy.

Odpowiedz
embartlomiej
Zarejestrowani

op Zamowilem regenerowany z roczną gwarancją bez limitu km.
W piatek mam nadzieje ze bedzie po problemie

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-02-2023, 20:17 przez embartlomiej.)

Odpowiedz
embartlomiej
Zarejestrowani

op Panowie a ktory to 4ty wtrysk? Otwieram maske patrze na silnik i jest to pierwszy od lewej, dobrze rozumiem? Pozdrawiam

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

Patrzysz na silnik to pierwszy z lewej, dobrze kombinujesz.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi andrzejwa za ten post post:
  • embartlomiej

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości