Klimatyzacja, nadmuch Renault Scenic 2 2.0 16V

bodziulla
Zarejestrowani

op Dzień dobry,
Mam pytanie odnośnie klimatyzacji, nadmuchu niesprawnej a mianowicie czy ktoś miał  taki przypadek. W sobotę wymieniałem żonie w Renault Scenic 2 2.0 benzyna żarówki w tym czasie bardzo wiało i padał śnieg, tak sobie na przemian, aż w końcu skończyłem wymianę. Żarówki działają bez zarzutu, ale jakby nie było w tym czasie miałem podniesioną klapę i otwierałem drzwi w samochodzie i przypuszczam, że jakiś tam śnieg sobie wpadał do samochodu jak i pod maską było dość mokro. Powycierałem co mogłem z lekkiego śniegu pod maską i w środku samochodu. Po około pół godziny małżonka pojechała samochodem wraz z synem i po krótkiej jeździe spod wydmuchu w środku samochodu wyszedł dymek, okazało się, że było spalone przy rezystorze złącze jedno z dwoma pinami. Wymieniłem już dwa rezystory i nadal nie działa klima, nadmuch. Z mojej wiedzy bezpiecznik do nadmuchu znajduje się pod maską 40A i jest sprawny, nieprzerwany. Bezpiecznik w kabinie do panelu klimy 5A też jest sprawny i nadal nie działa mi nadmuch. Poczytałem na forum o tzw. o podłączeniu na krótko i nie wiem czy dobrze to robię, kable musiałem poucinać i podpiąć na nowo poprzez tzw. "spinki" i nadal nie działa. Podłączenie na krótko nie wiem czy dobrze robię, bo połączyłem spinkami kabel czerwony z czerwonym a czarny z czarnym i również ten cienki żółty po prostu razem skręcając i nie wiem czy dobrze to robiąc nadmuch nie działa. Czy może coś robię źle? Postarałem się jak najbardziej wyjaśnić dylemat i co zrobiłem za pomocą forum Biggrin
Pozdrawiam
PunkRock86 napisał 04-03-2023, 10:08:
Zgodnie z regulaminem forum :

pkt. 4. Każdy nowy użytkownik forum, przed założeniem nowego tematu i napisaniu pierwszego
posta, zobowiązany jest do zapoznania się z tym regulaminem, uzupełnienia profilu oraz
przywitania się w dziale http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania" POWITANIA.

Zapraszamy do przywitania się z użytkownikami i dalszego uczestnictwa w życiu www.scenic-forum.pl

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2023, 10:08 przez PunkRock86.)

Odpowiedz
milejow
Zarejestrowani

Jak połączyłeś czerwone do kupy, czarne i nie działa dmuchawa to uszkodzony silnik albo wypalone złącze silnika dmuchawy-deska do wyjęcia i silnik dmuchawy do wymiany/regeneracji. Bezpiecznik od dmuchawy jest pod kierownicą, 30A pierwszy z góry w pionowym rzędzie po prawej

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi milejow za ten post post:
  • bodziulla
bodziulla
Zarejestrowani

op Dziękuję bardzo za podpowiedź, ale czy może ktoś wspomóc, bo jest przewód brązowy od strony kierowcy i to jest podłączenie do śwaiteł (kabina) dolna pod ręcznym?

Odpowiedz
milejow
Zarejestrowani

(08-03-2023, 12:51)bodziulla napisał(a): Dziękuję bardzo za podpowiedź, ale czy może ktoś wspomóc, bo jest przewód brązowy od strony kierowcy i to jest podłączenie do śwaiteł (kabina) dolna pod ręcznym?

Może napisz jakoś jaśniej o co ci chodzi w tym poście???

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2023, 16:39 przez milejow.)

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

(03-03-2023, 19:56)bodziulla napisał(a): Z mojej wiedzy bezpiecznik do nadmuchu znajduje się pod maską 40A i jest sprawny, nieprzerwany.
Nie wiem skąd masz taką wiedzę, ale bezpiecznika od wentylatora nawiewu szukaj w kabinie. Na prawo od głównego rzędu, wartość 40 A.

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi andrzejwa za ten post post:
  • bodziulla
bodziulla
Zarejestrowani

op Sprawa została załatwiona w rzeczywistości winien był bezpiecznik w kabinie 40A, ale rozbierając całość kokpitu przy okazji wyczyściłem wszystko, tak więc dużo pracy a wystarczyło wymienić bezpiecznik. Praktycznie wyszło na dobre całemu układowi nadmuchu. Dziękuję bardzo za pomoc pozdrawiam

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości