Wymiana kostki od poduszki powietrznej - inna ilość PINów

Szwajcar
Zarejestrowani

op Dzień dobry wszystkim,

W czasie naprawy lakierniczej w moim Scenicu 4, uszkodzeniu uległa jedna kostka od poduszki powietrznej w słupku B (najprawdopodobniej od bocznej poduszki). Ciezko mi bylo znalezc w ogole taka kostke i zamowilem jedna ze sklepu z Niemiec/Holandii, ale kostka ktora przyszla jest poprostu inna niz oryginalna.
Kostka ktora byla zniszczona była 20 pinowa, ta ktora zamowilem (podając VIN itd) jest 15 pinowa.
Kontaktowalem sie ze sprzedawca (specjalizują się w temacie Airbagow itd) i on mi napisał, ze nie ma problemu, ze moge zamontowac poprostu taka kostke jaka dostalem i to nie ma znaczenia.
Czy ktoś na forum mógłby ocenić czy to prawdziwe stwierdzenie? Czy jak zamontuje kostkę z inna ilosc pinow zamiast starej, to nie wywali mi poduchy lub nie zwariuje coś innego?

Z góry dziękuję za pomoc
pio555 napisał 03-03-2023, 22:07:
Zapraszamy do przywitania się z innymi użytkownikami. Pierwszy post zgodnie z regulaminem pkt.4 powinien znajdować się w Powitaniach.
Kolejny post proszę napisać w Powitaniach. http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-03-2023, 22:07 przez pio555.)

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

Wszystko zależy od ilości przewodów.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

nie wiem jak to jest dokładnie rozwiązane w SCIV ale na pewno jest to kostka w słupku B od Airbag?
w SC3 Airbag sterują czujniki zderzeniowe w drzwiach i słupku B które uruchamiają Airbag boczny i kurtyny patrząc w catcar jest bardzo podobnie w właściwie tak samo tylko inne są czujniki

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

Ale jakoś sygnał musi dojść .

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Szwajcar
Zarejestrowani

op
(03-03-2023, 22:24)pio555 napisał(a): nie wiem jak to jest dokładnie rozwiązane w SCIV ale na pewno jest to kostka w słupku B od Airbag?
w SC3 Airbag sterują czujniki zderzeniowe w drzwiach i słupku B które uruchamiają Airbag boczny i kurtyny patrząc w catcar jest bardzo podobnie w właściwie tak samo tylko inne są czujniki

tez zadaje sobie to pytanie. Kostka znajduje sie w slupku B, gdzies w okolicach nad pasem (nigdy sam sie do niej nie dostawalem, zawsze wybebeszal to mechanik). Po jej uszkodzeniu, zaczelo wywalac blad "skontroluj poduszke powietrzna" + kontrolka serwisowa i klasyczna kontrolka air bagu. 
Doszlismy wiec do wniosku, ze jest to jakis element ukladu air bag.
Jesli ma sie zgadzac lista przewodow, to ta akurat sie zgadza (w starej zniszczonej kostce sa dwa przewody i w tej ktora przyszla tez sa dwa.

[Obrazek: kostki-stara-vs-nowa.png]

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2023, 21:04 przez Szwajcar.)

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

nie jest to czasami wtyczka od kurtyny powietrznej?

w/g mnie to jest to nr kat
8200322519

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2023, 21:23 przez pio555.)

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
krzysztofk
Zarejestrowani

Poduszka nie strzeliła w trakcie? Nie było błędu na desce po wypadku od poduszki?

Scenic II ph II 2007 1,9dCi 131KM 
Diagnostyka komputerowa, mechanika, blacharstwo, lakiernictwo

Odpowiedz
Szwajcar
Zarejestrowani

op
(04-03-2023, 21:55)krzysztofk napisał(a): Poduszka nie strzeliła w trakcie? Nie było błędu na desce po wypadku od poduszki?

Poducha nie strzeliła, a błąd airbag pojawił sie od razu i nie zniknął cały czas. 
Niestety nie bylem przy naprawie lakierniczej, a samochód dostałem juz w całości poskładany.
jakiś czasz myślałem ze to jest kwestia tego ze przy tej naprawie lakierniczej były otwarte szyby bez zapłonu etc jakiś blad związany z długotrwałym odpięciem aku czy cos w ten deseń i ze "samo zniknie".
Ale jak nie znikało to pojechałem na diagnostykę i szybko ogarnęli ze to ta wtyczka, z tym ze powiedzieli mi ze nie dadzą rady tego zamówić(?) i ze musza na własną rękę szukać tej kostki (to nie było w Polsce).

(04-03-2023, 21:21)pio555 napisał(a): nie jest to czasami wtyczka od kurtyny powietrznej?

w/g mnie to jest to nr kat
8200322519

To jest swietny trop. Zaczalem bardziej szukac, caly ranek dzisiaj nad tym siedzialem.
Po dlugich poszukiwaniach, rozkminilem ze chodzi najprawdopodobniej o kostke do napinacza pasa, tak jak na zdjeciu
[Obrazek: Napinacz-pasa-lewy-przod-Renault-8781760...tepcze.jpg]
od wstukiwania cały ranek numerów katalogowych w google, podało mi nawet w rekomendowanych taki film na youtube https://www.youtube.com/watch?v=X-pO1SO066A gdzie ta kostka jest ukazana w 9:34
to jest najbardziej podobne do tego co jest polamane, no i znajduje sie w tym miejscu (w okolicach pasa).
z tym ze nie mogę tej kostki namierzyć do kupienia oddzielnie,  jakby nie bylo jej w katalogu. cały napinacz najczęściej a i to nie wiadomo czy z kostka czy bez

Najprawdopobniej kupie taka wiązkę naprawcza i zamontuje cos z zaznaczonych na czerwono:
[Obrazek: 98662122.jpg]

Bardzo dziękuję jeszcze raz wszystkim za pomoc. Już wiem na czym stoję.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości