Urwany kabel przy sterowniku silnika

Kizo
Zarejestrowani

op Witam wszystkich.
Posiadam Grand Scenica 2 2.0 DCI z 2007r. i od jakiegoś czasu mam problem z odciętymi obrotami przy 3000.
Ponad miesiąc stał u mechanika, sprawdzali i podmienili co tylko im się dało i nic bez zmian.
Wczoraj zauważyłem przy module silnika podwójny czarny kabel spięty razem konektorem tzn. tak się domyślam bo końcówka została odłamana. I teraz moja prośba czy ktoś z forumowiczów może podejrzeć w swoim Scenicu z silnikiem 2.0 DCI gdzie ten kabel idzie bo to może jest cała przyczyna głównej usterki. 
[Obrazek: AF1QipMOJrvXF8r95b3r3BET8Y3A7hWEtEUhji16kL0O]

Witam wszystkich.
Posiadam Grand Scenica 2 2.0 DCI z 2007r. i od jakiegoś czasu mam problem z odciętymi obrotami przy 3000.
Ponad miesiąc stał u mechanika, sprawdzali i podmienili co tylko im się dało i nic bez zmian.
Wczoraj zauważyłem przy module silnika podwójny czarny kabel spięty razem konektorem tzn. tak się domyślam bo końcówka została odłamana. I teraz moja prośba czy ktoś z forumowiczów może podejrzeć w swoim Scenicu z silnikiem 2.0 DCI gdzie ten kabel idzie bo to może jest cała przyczyna głównej usterki. 
[Obrazek: AF1QipMOJrvXF8r95b3r3BET8Y3A7hWEtEUhji16kL0O]

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2023, 16:45 przez Kizo.)

Odpowiedz
Proxima
Zarejestrowani

Nie widać ułamanego przewodu/końcówki oczkowej przykręconej na minusowej klemie akumulatora? Nie wiem co prawda jak w 2.0dci, natomiast w 1.6 16V podobna wiązka przewodów idzie właśnie do jednej ze śrub klemy.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2023, 18:00 przez Proxima.)

Odpowiedz
Kizo
Zarejestrowani

op Do minusowej nie sięgnie a do plusa był by chyba czerwony? A i przy klemach nic nie widać .

Odpowiedz
Markus
Zarejestrowani

Ten kabel idzie do minusowej klemy.

Odpowiedz
Proxima
Zarejestrowani

(30-04-2023, 19:16)Kizo napisał(a): Do minusowej nie sięgnie a do plusa był by chyba czerwony? A i przy klemach nic nie widać .

U Ciebie na zdjęciu jest zawinięty o czerwony przewód, ale jak go odwiniesz to raczej powinien sięgnąć. On się zrywa właśnie dlatego, że jest tak "na styk" poprowadzony, bez zapasu. Przyjrzyj się dobrze śrubom na minusowej klemie, urwany konektor oczkowy może na pierwszy rzut oka wyglądać jak zwykła podkładka, ale jak się przyjrzysz to będzie widać ułamaną krawędź. Może też być schowany pod oczkami innych przewodów.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2023, 20:14 przez Proxima.)

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości