SCENIC II PH I Wszystkie szyby nie działają [SCENIC II ph I]

Debesta
Zarejestrowani

op Cześć, proszę was o pomoc przy dość ciężkim problemie, bo od dłuższego czasu nie mogę się z nim uporać (nie jestem elektrykiem) i przychodzę z dużą ilością pytań. Problem mam z elektryką szyb, ale po kolei.

1. Zaczęło to się parę lat temu kiedy rodzice jeszcze tym samochodem jeździli, mamie samoistnie otworzyła się tylna lewa szyba i nie chciała się zamknąć, później padła reszta szyb. 
Sprawdzanie rozpocząłem od kostki R2 i całej wiązki po lewej stronie samochodu (włącznie z tymi kostkami między drzwiami a budą), wszystko na swoim miejscu, żadnych wypadających kabelków, trochę śniedzi było ale wszystko elegancko wyczyszczone plus zakonserwowane kontaktem. 
Nic to nie dało, więc wziąłem się za bezpieczniki korzystając już z tego schematu:       sprawdziłem czy nie są spalone, czy dochodzi do nich prąd (plus do nóżki bezpiecznika od strony akumulatora a minus do byle jakiej śrubki na budzie) i tak jak leci, czyli najpierw od skrzynki bezpieczników pod maską (te 7,5A i 70A), później bezpieczniki przy kierownicy (te od szyb 2x25A i 40A oraz ten od modułu UCH 20A), wszystko śmigało jak należy.

2. Przyszedł więc czas na przełączniki, ich kostki, kostki do modułów silnika i same moduły (silniki wiedziałem, że są dobre bo kiedyś kombinowałem z zamykaniem ich łącząc je na krótko do plusa i minusa).
Okazało się, że moduł silnika w tylnych lewych drzwiach był przepalony, tak samo kostka, więc pewnie stąd te samoistne otworzenie się szyby, tutaj moduł:     a tutaj kostka:     , moduł oczywiście do wymiany (niedługo zamówię), ale nie daje to odpowiedzi dlaczego wszystkie szyby nie działają.
Zabrałem się za sprawdzanie szyby kierowcy, ze względu na to, że ma najprostszy schemat i tutaj przydadzą się kolejne zdjęcia, kostka przełącznika:      , kostka modułu:      i wcześniej wspomniany schemat:      .
Zacznę od kostki modułu, sprawdzając miernikiem napięcie między pinem minusowym (nr 3), a pinem plusowym (nr 4) wychodziło mi dość standardowe napięcie ~14-15V, później sprawdziłem piny, wydaje mi się, sterujące czyli nr 1 i nr 2 (oczywiście używając pinu nr 4 jako pinu zasilającego) i tutaj naszła mnie jedna myśl, bo przy sprawdzaniu naciskając przycisk w dół na pinie nr 2 jest napięcie takie jak na pinie nr 3, co by się zgadzało bo są łączone przez przełącznik, ale co dziwne kiedy naciskałem przycisk w górę, również na nim pojawiało się takie samo napięcie, analogicznie na pinie nr 1, nie mam pojęcia czy tak ma być, ale trochę mnie to zaniepokoiło, później sprawdziłem czy szyba zacznie działać łącząc tak piny przełącznika (na kostce przełącznika połączyłem pin nr 1 z pinem nr 4 co dało prąd tylko na pinie sterującym nr 2 w kostce modułu), żeby tylko na jednym pinie sterującym było napięcie, jednak nic to nie dało, szyba ani trochę się nie ruszyła. [Pytanie] Czy na tych obydwu pinach sterujących powinien być prąd w każdej pozycji przełącznika?
Jeszcze co do modułów, podłączając pod nie kostkę i naciskając przycisk nie wychodzi z nich żaden prąd (i uprzedzając pytania wszystko robiłem na zapłonie).

3. Teraz zajmę się częścią z modułem UCH i pinem nr 6 w kostce modułu.
Sprawdzając napięcie miedzy pinem nr 4 (dodatnim), a pinem nr 6 wychodziło ok. 5V, a napięcie między pinem nr 3 (ujemnym), a pinem nr 6 wychodziło 11-12V (nie za bardzo to rozumiem ale dobra). Z tego co widać na schemacie pin nr 6 idzie właśnie od modułu UCH, rozbierając ten spalony moduł silnika widać wiązkę w płytce, która idzie od tego pinu do jakiś podzespołów (nie znam się na tym, więc nie wiem jak je nazwać), i tutaj nasunęła mi się kolejna myśl, albo moduł silnika wysyła coś do modułu UCH albo moduł silnika jest sterowany przez moduł UCH, więc idąc tym tropem zastanawiam się czy nie jest to może wina modułu UCH, jednak jakiś czas temu rozbierałem go i nie widać było na płytce żadnych przepaleń, chyba, że uszkodziło się coś we wnętrzu tych czarnych kostek, nie sprawdziłem wtedy, żadnego napięcia na wtyczkach do modułu UCH, bo po prostu było ich za dużo i nie wiedziałem, która jest od czego.
[Pytanie] Jak myślicie czy jest to wina modułu UCH czy może czegoś innego?
Jeśli wina padnie na moduł UCH prosiłbym o jakieś porady związane z zaprogramowaniem nowego modułu albo polecić kogoś najlepiej w Lubelskim albo Mazowieckim kto by tym się zajął i wie jak to zrobić. Mam nadzieję, że niczego nie pominąłem. Z góry wielkie dzięki za zainteresowanie tematem!
pio555 napisał 08-05-2023, 19:35:
Zapraszamy do przywitania się z innymi użytkownikami. Pierwszy post zgodnie z regulaminem pkt.4 powinien znajdować się w Powitaniach.
Kolejny post proszę napisać w Powitaniach. http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2023, 19:35 przez pio555.)

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości