SCENIC II PH II Wypadanie zapłonu w 2.0 16 135km 2007r + LPG

lukasz23071
Zarejestrowani

op Witam szanowne grono od jakiegos czasu meczy moja Renate wypadanie zaplonu na  4 cylindrze wiec wymienilem odrazu komplet swiec Denso i zestaw cewek Beru ZS052.Po wymianie nic nie uleglo poprawie wrecz nasililo sie znacznie szczegolnie w dni z wieksza wilgotnoscia.  Błedy ktore z diagnozowalem Pyrenem :
[Obrazek: 353942700_627031522822091_41185659449417...e=64AED48B]
[Obrazek: 351459080_955197885760030_19663274577002...e=64AED352]
Licze na jakas podpowiedz z waszej strony Pozdrawiam Łukasz

Odpowiedz
Proxima
Zarejestrowani

Zarówno na benzynie jak i LPG? 

Co do błędu DF037(w hamulcu parkingowym, tak?) wydaje mi się, że jest to jakiś bug w oprogramowaniu ABSu lub hamulca parkingowego, a nie prawdziwa usterka.Objawia się w ten sposób, że gdy urządzenie diagnostyczne (clip, pyclip itd.) łączy się z ABSem (np. przy pełnym skanowaniu auta), to hamulec parkingowy nie może z nim "rozmawiać" i myśli, że wystąpiła utrata komunikacji. Jeśli skasujesz błąd i nie będziesz wykonywał pełnego skanowania, ani nie będziesz łączył się pyclipem z absem, to błąd w hamulcu parkingowym nie wystąpi.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2023, 19:48 przez Proxima.)

Odpowiedz
lukasz23071
Zarejestrowani

op
(12-06-2023, 19:47)Proxima napisał(a): Zarówno na benzynie jak i LPG? 

Co do błędu DF037(w hamulcu parkingowym, tak?) wydaje mi się, że jest to jakiś bug w oprogramowaniu ABSu lub hamulca parkingowego, a nie prawdziwa usterka.Objawia się w ten sposób, że gdy urządzenie diagnostyczne (clip, pyclip itd.) łączy się z ABSem (np. przy pełnym skanowaniu auta), to hamulec parkingowy nie może z nim "rozmawiać" i myśli, że wystąpiła utrata komunikacji. Jeśli skasujesz błąd i nie będziesz wykonywał pełnego skanowania, ani nie będziesz łączył się pyclipem z absem, to błąd w hamulcu parkingowym nie wystąpi.
Tak tak samo ale bardziej odczuwalne na pb a co do LPG instalacja jest dosyć świeża bo przejechałem na niej około 18 tys od listopada

Wysłane z mojego RMX3301 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Proxima
Zarejestrowani

(12-06-2023, 20:00)lukasz23071 napisał(a): Tak tak samo ale bardziej odczuwalne na pb a co do LPG instalacja jest dosyć świeża bo przejechałem na niej około 18 tys od listopada

Sterownik od LPG niejako przejmuje kontrolę nad układem wtryskowym, tj. przewody zarówno do wtrysków pb jak i lpg idą przez niego, jeśli masz w swojej instalacji możliwość przepięcia wtrysków pb z powrotem bezpośrednio do sterownika silnika, to spróbuj to zrobić, odłączając też najlepiej zasilanie LPG, i sprawdź czy rozwiąże to problem - wtedy znaczy to, że coś nie pykło w instalacji lpg (od strony elektrycznej lub elektronicznej).

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2023, 20:06 przez Proxima.)

Odpowiedz
lukasz23071
Zarejestrowani

op
(12-06-2023, 20:04)Proxima napisał(a):
(12-06-2023, 20:00)lukasz23071 napisał(a): Tak tak samo ale bardziej odczuwalne na pb a co do LPG instalacja jest dosyć świeża bo przejechałem na niej około 18 tys od listopada

Sterownik od LPG niejako przejmuje kontrolę nad układem wtryskowym, tj. przewody zarówno do wtrysków pb jak i lpg idą przez niego, jeśli masz w swojej instalacji możliwość przepięcia wtrysków z powrotem bezpośrednio do sterownika silnika, to spróbuj i sprawdź czy rozwiąże to problem - wtedy znaczy to, że coś nie pykło w instalacji lpg.
Ale problem nie powstał odrazu po montażu LPG tylko od około miesiąca więc wątpię że to wina jego

Odpowiedz
Proxima
Zarejestrowani

(12-06-2023, 20:06)lukasz23071 napisał(a): Ale problem nie powstał odrazu po montażu LPG tylko od około miesiąca więc wątpię że to wina jego
To, że nie powstał od razu, znaczy tylko tyle, że najprawdopodobniej instalacja nie została zrobiona źle, ale nie znaczy to, że nie mogła się popsuć.

Odpowiedz
lukasz23071
Zarejestrowani

op
(12-06-2023, 20:08)Proxima napisał(a):
(12-06-2023, 20:06)lukasz23071 napisał(a): Ale problem nie powstał odrazu po montażu LPG tylko od około miesiąca więc wątpię że to wina jego
To, że nie powstał od razu, znaczy tylko tyle, że najprawdopodobniej instalacja nie została zrobiona źle, ale nie znaczy to, że nie mogła się popsuć.
Sprawdzę to ale powiem szczerze że słabo kumam ten temat.

Odpowiedz
Proxima
Zarejestrowani

(12-06-2023, 20:17)lukasz23071 napisał(a): Sprawdzę to ale powiem szczerze że słabo kumam ten temat.
Instalację masz świeżą, więc najlepiej jakbyś się skontaktował z warsztatem, który to montował, powinna być jakaś gwarancja, więc może w jej ramach Ci to na szybko sprawdzą. Kwestia poprzepinania kabelków lub nawet podłączenia samego kompa żeby sprawdzić, czy sterownik LPG bez problemu "widzi" sterowanie 4 wtryskiem pb. No chyba, że to jest jakiś losowo występujący problem, albo po większej liczbie kilometrów, to może być ciężko...

Odpowiedz
lukasz23071
Zarejestrowani

op
(12-06-2023, 20:23)Proxima napisał(a):
(12-06-2023, 20:17)lukasz23071 napisał(a): Sprawdzę to ale powiem szczerze że słabo kumam ten temat.
Instalację masz świeżą, więc najlepiej jakbyś się skontaktował z warsztatem, który to montował, powinna być jakaś gwarancja, więc może w jej ramach Ci to na szybko sprawdzą. Kwestia poprzepinania kabelków lub nawet podłączenia samego kompa żeby sprawdzić, czy sterownik LPG bez problemu "widzi" sterowanie 4 wtryskiem pb. No chyba, że to jest jakiś losowo występujący problem, albo po większej liczbie kilometrów, to może być ciężko...
Różnie się to dzieje raz jest ok a raz szarpie losowo ale teraz od kilku dni temat się bardzo nasilił

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

Mogła się zepsuć/zmienić nastawy/wymaga regulacji.

Skasuj błędy, pokaż które wrócą (te dotyczące silnika).

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości