Scenic 1 FL. Błędy...

tomciog
Zarejestrowani

op Tak mnie cosik zastanowiło:
1- włączyłem tryb " szukaj błędów", a może jednak nie ten? ( Przycisk menu i stacyjka) i odczekałem do końca. Efekty? Wariuje obrotomierz. Albo nic nie pokazuje, albo przekłamuje połowę, albo...dostaje drgawek jak alkoholik na fazie. ;)
2- włączyłem zapłon przy naciśniętym hamulcu I po czasie znika " service" i " abs"( to drugie trudne do wykrycia, bo niby czujki, ale te są w porządku). Bez wciśniętego hamulca błąd jest wciąż 
 Mieliście takie ekscesy u siebie?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2023, 20:42 przez tomciog.)

Odpowiedz
milejow
Zarejestrowani

Przycisk i stacyjka to nie żadne szukanie błędów tylko autotest wskaźników, w tym aucie nie odczytasz błędów bez urządzenia diagnostycznego.ABS,AIRBAG i serwis znikają po zapłonie bo zawsze po uruchomieniu robią test sprawności systemów bezpieczeństwa, jak zaświecą się i nie zgasną to wtedy będziesz się martwił

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2023, 20:51 przez milejow.)

Odpowiedz
tomciog
Zarejestrowani

op
(12-07-2023, 20:51)milejow napisał(a): Przycisk i stacyjka to nie żadne szukanie błędów tylko autotest wskaźników, w tym aucie nie odczytasz błędów bez urządzenia diagnostycznego.ABS,AIRBAG i serwis znikają po zapłonie bo zawsze po uruchomieniu robią test sprawności systemów bezpieczeństwa, jak zaświecą się i nie zgasną to wtedy będziesz się martwił
Dzięki za info.
 Co do service i abs świecą cały czas, choć co jakiś czas jak przytrzymam hamulec to gasną. Niestety później problem wraca.

Odpowiedz
filozof
Zarejestrowani

To wyłącznik świateł stop. Wciśnij go odrobinę głębiej w kierunku pedału - problem zniknie. Nie pytaj skąd wiem

Piszę poprawnie po polsku; chyba, że nie zauważę autokorekty.
Nie odpowiadam na PW z pytaniami technicznymi. Jest do tego odpowiedni dział.
Odpowiedz
tomciog
Zarejestrowani

op
(13-07-2023, 17:01)filozof napisał(a): To wyłącznik świateł stop. Wciśnij go odrobinę głębiej w kierunku pedału - problem zniknie. Nie pytaj skąd wiem

Dzięki, jutro przetestuję. Dziś już nie dam rady.

Odpowiedz
tomciog
Zarejestrowani

op No i wciąż stres.
 Abs I service świecą się wciąż i nie zapalają później, tylko nie gasną po przekręceniu kluczyka. Abs wtedy nie działa. Co jakiś czas ni z tego nie z owego kontrolki gasną, abs działa, żeby za chwilę wrócić do awarii. 
 Czujniki sprawdziłem, wszystkie mają zbliżony opór, a po kręceniu kołem wytwarzają mini prąd. 
 Nie mam pomysłu.

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

Czujniki mierzysz przy sterowniku czy przy ich kostce?

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
tomciog
Zarejestrowani

op Kostkach.

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

No to teraz zmierz przy sterowniku.

Odpowiedz
tomciog
Zarejestrowani

op No problemo. Tylko gdzież on zacz? Chodzi o ten za lewym reflektorem?

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości