Wymiana rozrządu w silniku 2.0 benzyna

MSZColin
Zarejestrowani

op Witam, 
kupiłem nie dawno Renault Grand Scenic 3 z silnikiem 2.0 benzynowy i skrzynią CVT. W skrzyni wymieniłem olej (działa perfekcyjnie) a teraz zastanawiam się czy wymienić łańcuch rozrządu. Poprzednia właścicielka serwisowała auto u mechanika, który pracował wcześniej w Renault i powiedział jej, żeby wymienić łańcuch przy około 160 tys. obecnie mam przejechane 153 tys. km. Silnik pracuje cicho, nie słychać, żeby coś rzegotało czy wydawło jakieś dziwne dźwięki. Jakie macie z tym doświadczenia ? Wiem, że łańcuchy się też zużywają i podlegają wymianie, tylko co ile to zrobić ? Nie wiem też czy on mówił jej sprawdzone informacje, bo też mi przekazała podczas kupowania informację, jak pytałem o skrzynie biegów, że owy mechanik powiedział: "nie wymieniać oleju, jak jeździ to niech jeździ, w tych skrzyniach nie wymienia się oleju". Jak zadzwoniłem i spytałem czy faktycznie tak jest mechanika, specjalizującego się tylko w automatach to zaśmiał się w głos i pogratulował takiej wiedzy temu panu. Olej został wymieniony łącznie z filtrami i skrzynia działa wzorowo, wcześniej też super jeździła. 

Miłego dnia

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

(12-09-2023, 10:25)MSZColin napisał(a): teraz zastanawiam się czy wymienić łańcuch rozrządu.
jesli nie dzwoni to nie ruszać i zainwstowac w dobry olej syntetyczny

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
MSZColin
Zarejestrowani

op Dziękuje za podpowiedź

Odpowiedz
MSZColin
Zarejestrowani

op A czy ktoś z forumowiczów mógłby polecić sprawdzonego mechanika od Renault w okolicach Tarnobrzega, Podkarpacia ? Chodzi mi o sprawdzenie luzów zaworowych w silniku 2.0 benzyna z gazem. Renault Grand Scenic 3.

Odpowiedz
szymin89
Zarejestrowani

Teoretycznie każdy powinien umieć to zrobić. Problem zaczyna się jak trzeba go wyregulować- trzeba zdemontować wałek rozrządu co oznacza również zdjęcie łańcucha. Ogólnie to tutaj również nie ma zaleceń co ile trzeba kontrolować luz zaworowy, puki wszystko jest ok to jeździć.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości