SCENIC II PH II Hałas wyłączonej sprężarki

MarcinG7
Zarejestrowani

op Witam kolegów.
Mam dziwny przypadek ze sprężarką klimy która hałasuje gdy jest wyłączona, hałas jest metaliczny jakby metal tarł o metal ale z różną siłą, jak klimą jest załączona sprężarka pracuje cicho. Wymieniłem koło pasowe że sprzęgłem elektro magnetycznym tj. Komplet i dalej to samo. Co ciekawe ząbki na tarczy zbieraka były wytarte, na trzpieniu w sprężarce były ok, macie jakieś pomysły ? Czy to już sprężarka do wymiany ?...

Odpowiedz
itek
Może potrzeba wytegulować luz na sprzęgiełku. Tak miałem gdy był za mały.

Odpowiedz
MarcinG7
Zarejestrowani

op Kolego a jak to się reguluje ? I dlaczego na starym i na nowym sprzęgiełku tak samo coś tam trze ?

Odpowiedz
itek
(08-10-2023, 20:55)MarcinG7 napisał(a): Kolego a jak to się reguluje ? I dlaczego na starym i na nowym sprzęgiełku tak samo coś tam trze ?

Jeżeli wymieniłeś sprzęgiełko bez regulacji, to luz pozostał taki sam jak dawniej. W szczelinie między kołem a sprzęgiełkiem mogły powstać zadziory i syf na wskutek włączania klimy.
Przy zbyt małym luzie, nie wystarczy przestrzeni, aby wirujące rozłączone sprzęgiełko nie ocierało o stojącą wyłączoną sprężarkę. Sprzęgła są różne i lepiej jechać do fachowca.
Przykład: https://www.youtube.com/watch?v=r08LNJ38FTE

Odpowiedz
MarcinG7
Zarejestrowani

op Dzięki za filmik kolego. Daje do myślenia, tylko jeżeli wszystko jest nowe to powinny być szczeliny fabrycznie odpowiednie, bo rozumiem taka sytuację jak na filmiku że ratuje jeszcze stare sprzęgło, ale ja mam wszystko nowe to teoretycznie powinno być dobrze, ale sprawdze to. Dzięki

Odpowiedz
krzysztofk
Zarejestrowani

Luz nawet na nowym trzeba wyregulować podkładkami.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Scenic II ph II 2007 1,9dCi 131KM 
Diagnostyka komputerowa, mechanika, blacharstwo, lakiernictwo

Odpowiedz
MarcinG7
Zarejestrowani

op Chodzi Ci o podkładki pod sprzęgiełkiem na trzpieniu ?

Odpowiedz
itek
(09-10-2023, 17:18)MarcinG7 napisał(a): Chodzi Ci o podkładki pod sprzęgiełkiem na trzpieniu ?

Są różne typy i rozwiązania. Obejżyj na YT.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości