1.5 dci kręci kilka sekund jak jest zimny

Jarek z Bydgoszczy
Zarejestrowani

op Problem ujawnił się jakieś 2 m-ce temu. 116 tys przebiegu 2013, 110 KM.
Po nocy kręci 3-4 sekundy zanim odpali. Jakby na raty. Za chwilę, jak jest już ciepły pali na dotyk.
Stało się to bardziej wyraźne po wymianie 4 świec żarowych.

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

Ja jak wymieniam świece to zawsze sprawdzam nowo zakupioną jak grzeje. Po podłączeniu do akumulatora po około dwóch sekundach powinna być jaskrawo czerwona. Zdarzały się świece, które były czerwone po np. czterech sekundach. Jak wiadomo w obecnych temperaturach pełne napięcie podawane jest na świece przez około 2-3 sek. potem cykl załączania spada na 15-20 %. Wykręć jedną z nich i sprawdź, jak grzeje.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2023, 18:38 przez andrzejwa.)

Odpowiedz
[-] 1 użytkownik postawił piwo użytkownikowi andrzejwa za ten post post:
  • scrabi
keisai
Zarejestrowani

GS3, 2016r, 1.5dci również przy temperaturach w okolicy 0stC pojawiły się problemy z odpalaniem. Dzisiaj zapalił dopiero przy trzecim cyklu po naciśnięciu start.
Na stronie odpala od strzała.
Czy przyczyną mogą być świecie lub problem z ich grzaniem. Można to sprawdzić komputerem ?

Wysłane z mojego moto g22 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
Jurek
Zarejestrowani

Można komputerem , będzie we wtrysku błąd skrzynki podgrzewania DTC 38096 . Można też żarówką lub samym kablem dać plus z aku na styk świecy i zobaczyć czy iskrzy . Co znaczy na stronie ? Ile masz przebiegu ? Mój przy spalonych 2 świecach przy 2-3 stopniach zapalał bez zająknięcia, tylko przez chwilę chodził bardziej twardo .

Odpowiedz
keisai
Zarejestrowani

Podłączyłem się OBD2 wywaliło błąd P0380.
Usterka obwodu świecy żarowej.

Co można samemu zweryfikować w prosty sposób ?

Przebieg 187tys.

Wysłane z mojego moto g22 przy użyciu Tapatalka

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2023, 19:47 przez keisai.)

Odpowiedz
Jurek
Zarejestrowani

Odkręć podszybie , rozłącz rurę od powietrza od strony turbiny ,odkręć jej mocowanie i odegnij do przodu potem odkręć osłonę górną silnika, odepnij zapinki ,trzeba też odpiąć rurę od przepływomierza wtedy zdejmij osłonę . Poniżej wtryskiwaczy będziesz miał 4 czarne plastikowe fajki ,ściągasz je pociągając do góry wtedy kontrolka lub zwykła żarówka podłączasz między końcówkę świecy i + na akumulatorze tam gdzie nie zaświeci spalona świeca .Jeśli wszystkie byłyby dobre to podłącz 3 fajki a na czwartej zmierz napięcie przy rozruchu zimnego silnika .U mnie po 152 tysiącach 2 były spalone .

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości