Zakup samochodu pokontraktowego

kowal
Zarejestrowani

op Ktoś moze kupował kiedyś samochód pokontraktowy? Aktualnie szukam dla siebie czegoś nowego i z uwagi na dośc wysokie ceny odpada kupno samochodu nowego (swoją drogą wpadła mi w oko reklama nowych samochodów z cenami sprzed 10 lat - różnica jest powalajaca w stosunku do tego co jest obecnie). Będę kupował raczej w firmie, która oferuje takie auta z uwagi na gwarancję - oczywiście jeśli się na coś takiego zdecyduję.

Jak się w takim przypadku przedstawia kwestia historii sprzedawanego auta?

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

ja kupowałem M3 poleasingowe
auto miało pełną historie serwisową którą dostałem do ręki oraz gwarancję od sprzedawcy na rok
Auto miło wymieniony silnik na gwarancji-na ten silnik miałem gwarancję rok czasu ale z ASO w którym to było robione (warunkiem była wymiana oleju w ASO w ciągu tego roku)

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz
larson
Zarejestrowani

Historia jest do wglądu przed zakupem. W sensie czy samochód miał jakieś uszkodzenia, naprawy blacharskie, czy był jakiś wypadek. Poza tym możesz zobaczyć w jakim jest stanie. Raczej nie będziesz kupował jedynie przez stronę, podejrzewam, ze będziesz chciał wybrać się na plac aby taki samochód zobaczyć. Master1 ma wiele placówek w dużych miastach.

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(25-10-2023, 13:40)kowal napisał(a): Będę kupował raczej w firmie, która oferuje takie auta z uwagi na gwarancję
Własną czy w stylu gwarancji sprzedawanych przez handlarzy/komisy?

Odpowiedz
kowal
Zarejestrowani

op A jesli chciałbym zdecydować się na swojego rzeczoznawcę?

Odpowiedz
twilk7
Zarejestrowani

To go bierzesz i tyle.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(27-10-2023, 07:49)kowal napisał(a): A jesli chciałbym zdecydować się na swojego rzeczoznawcę?
Płacisz i masz, nie bardzo rozumiem sens pytania.

Odpowiedz
larson
Zarejestrowani

Generalnie rzecz biorąc przed podpisaniem umowy dostaniesz szczegółową rozpiskę historii wraz ze stanem samochodu od rzeczoznawcy z firmy na jaką się decydujesz. Ale w większości przypadków możesz wziąć też swojego rzeczoznawcę. Za którego oczywiście płacisz Ty. W sumie niegłupi pomysł, możesz zobaczyć czy się ekspertyzy pokryją.

Odpowiedz
kowal
Zarejestrowani

op A jeśli chodiz o raport od ich rzeczoznawcy to czy jest w standardzie?

Odpowiedz
pio555
Junior Administratorzy

to zalezy od sprzedawcy
niektóre firmy mają w cenie raport licencjonowanego rzeczoznawcy

Scenic III PH II 2012r 1.6 dCi 167KM
Megane III PH II 2015r 1.6 dCi 146KM
Clio III Ph I 2006r 1.6 16V 110KM
Clio III Ph I 2006r 1.2 16V 75KM
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości