Scenic III 1.6 dci DPF

kubolb
Zarejestrowani

op Witam, 
Mam problem z DPF  nie chce się wypalić mam 4 próby wypalenia oczywiscie bez skutku. Sadze gromadzą się bardzo szybko. Do tego widzę E samochod nie ma żadnej reakcji na przepustnice pokazuje cały czas w okolicach 88 % otwarcia. Więcej można odczytać ze screenów które dołączę. 

Załączone pliki

Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2023, 20:52 przez kubolb.)

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

(31-10-2023, 20:33)kubolb napisał(a): Do tego widzę E samochod nie ma żadnej reakcji na przepustnice pokazuje cały czas w okolicach 88 % otwarcia.
To jest ropniak i tu nie ma przepustnicy jak w benzynie, która otwiera się i zamyka regulując dopływ powietrza. Pedałem gazu regulujesz tylko dawkę paliwa a silnik już wie, ile powietrza ma pobrać. Ta przepustnica, o której piszesz ma być cały czas otwarta, jej zadaniem jest ułatwienie gaszenia silnika bez szarpnięcia oraz modyfikuje dopływ powietrza podczas wypalania filtra DPF.

Masz wysoki współczynnik rozrzedzenia oleju, ponad 11 %. Nie wiem jak w 1,6 dci ale w innych dci stajni renault po przekroczeniu 10 % jest komunikat o usterce układu wtrysku. Na początek wyzeruj przegląd olejowy by rozrzedzenie oleju spadło do około 0 %. Może to umożliwi wypalenie filtra.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2023, 21:55 przez andrzejwa.)

Odpowiedz
kubolb
Zarejestrowani

op
(31-10-2023, 21:49)andrzejwa napisał(a):
(31-10-2023, 20:33)kubolb napisał(a): Do tego widzę E samochod nie ma żadnej reakcji na przepustnice pokazuje cały czas w okolicach 88 % otwarcia.
To jest ropniak i tu nie ma przepustnicy jak w benzynie, która otwiera się i zamyka regulując dopływ powietrza. Pedałem gazu regulujesz tylko dawkę paliwa a silnik już wie, ile powietrza ma pobrać. Ta przepustnica, o której piszesz ma być cały czas otwarta, jej zadaniem jest ułatwienie gaszenia silnika bez szarpnięcia oraz modyfikuje dopływ powietrza podczas wypalania filtra DPF.

Masz wysoki współczynnik rozrzedzenia oleju, ponad 11 %.  Nie wiem jak w 1,6 dci ale w innych dci stajni renault po przekroczeniu 10 % jest komunikat o usterce układu wtrysku. Na początek wyzeruj przegląd olejowy by rozrzedzenie oleju spadło do około 0 %. Może to umożliwi wypalenie filtra.

A w jaki sposób mam wyzerować przegląd olejowy. Bo jeżeli poprzez manetkę na włączonym zapłonie to tak zrobiłem lecz wartość w pyclipie się nie zmieniła. Dodam tylko że olej wymieniałem jakieś 2 tys kilometrów temu. A wydaje mi się że zaczęło go przybywać ma bagnecie.

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

Przegląd olejowy kasujesz manetką. Po wyzerowaniu manetką przeglądu olejowego sterownik silnika widzi wymieniony olej i od nowa zlicza rozrzedzenie oleju od 0,2 % do ponad 10 %. Pyclip odczytuje to prawidłowo.

Odpowiedz
kubolb
Zarejestrowani

op Dzięki wielkie za pomoc. Po zresetowaniu serwisu olejowego wszystko wróciło do normy. Ale zastanawia mnie jeszcze podwyższony stan oleju w silniku.

Odpowiedz
user64
Jeżeli przybywa oleju to prawdopodobnie paliwo przedostaje sie do niego. Dzieje się tak, gdy przerywamy wypalanie DPFa.

Odpowiedz
andrzejwa
Zarejestrowani

(02-11-2023, 23:09)kubolb napisał(a): Ale zastanawia mnie jeszcze podwyższony stan oleju w silniku.
Każda próba wypalania to zwiększona dawka paliwa, znacznie ograniczona ilość powietrza, część paliwa może się nie spalić i spływa po ściankach cylindrów do miski olejowej. W normalnej eksploatacji nie jest to jakieś większe zagrożenie dla silnika. Sterownik zwiększa rozrzedzenie oleju dla każdego wypalania o około 0,1-0,2 %. Między wymianami oleju rozrzedzenie osiągnie max 2-3 %.

Odpowiedz
kubolb
Zarejestrowani

op Ok. Dziękuję jeszcze raz za pomoc. Olej i filtr został wymieniony. Teraz nic tylko jeździć i obserwować.

A jeszcze zapytam może też ktoś podpowie. Wiem że jest dość obszerny post na forum ale chciałem zapytać odnośnie swojego przypadku.
A mianowicie chodzi mi o szybkie zapełnianie się DFP-a sadzami. Mam u siebie kawałek obwodnicy który ma 11 km długości i podczas przejazdu tą drogą DFP zapełnia się do około 21 Gram, i zaczyna się wypalanie i tak jest cały czas. Dodam tylko że testy wykonywane od około 90 km/h do 120 km/h i efekt jest cały czas taki sam.
Nie wiem czy jest to normalne zachowanie się samochodu czy wszystko zależy od paliwa.
Dodam jeszcze że pompa CR (wysokiego ciśnienia) była regenerowana jakieś 2 tyś. km temu przy przebiegu 110 tyś km. Wtryski były sprawdzane i są w dobrym stanie. Mają korekty +,- do 0,4.
pio555 napisał 03-11-2023, 23:11:
Zapraszamy do przywitania się z innymi użytkownikami. Pierwszy post zgodnie z regulaminem pkt.4 powinien znajdować się w Powitaniach.
Kolejny post proszę napisać w Powitaniach. http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-11-2023, 23:21 przez kubolb.)

Odpowiedz
user64
Ogólna zasada przy szybkim zapełnianiu się dpfa to sprawdzenie korekt wtryskiwaczy, dokładna kontrola szczelności dolotu, weryfikacja turbiny, czy nie puszcza oleju, do tego kontrola egra.
To są krytyczne rzeczy w każdym aucie. Reszta to już specyfika konkretnego auta.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości