Pojemność baku paliwa - Renault Grand Scenic 3, 1.5, 110km

keisai
Zarejestrowani

op Hej,
W jakim momencie u was się zapala rezerwa ?
U mnie po zużyciu ok. 52 litrów pali się rezerwa a po jakimś czasie dystans zamienia się na kreski "----" i nie wiem ile zostaje paliwa. Najwięcej wlałem 55L.
Macie doświadczenie z zużytym do końca paliwem ? Czy faktycznie jest 60L ?

Wysłane z mojego moto g22 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
scrabi
Zarejestrowani

Ja kiedys wlałem 58l do pierwszego odbicia pistoletu, rezerwa się świeciła....

Zawsze do przodu, nigdy do tyłu. Biggrin 
Dostępne Ramki, wlepy i kubki z VI Zlotu, ........Oraz inne Gadżety....
Odpowiedz
wojteks
Zarejestrowani

(05-11-2023, 13:32)keisai napisał(a): a po jakimś czasie dystans zamienia się na kreski "----" i nie wiem ile zostaje paliwa.
To dobrze, tak ma być żebyś na rezerwie nie jeździł. Liczy się paliwo do zaświecenia kontrolki a potem to jak się uda a jak się nie uda to stoisz po środku niczego albo na autostradzie.

Zwykle na rezerwie z 50-70km można zrobić ale nie mam odwagi tego testować na sobie.

Odpowiedz
TomaszB
Moderatorzy

Max nalałem 59,78 l, więc pewnie bak razem z przewodami ma ponad 60 l.

Bycie starszym ma swoje wady i zalety - nie widzisz liter z bliska, ale poznajesz idiotów z daleka..
Odpowiedz
Ghostman
Zarejestrowani

Do baku wchodzi 60l.
Pozostałe parametry są takie:
[Obrazek: Screenshot-20231012-172610.png]

Chętnie bym zmienił te ustawienia. Próbował ktoś?

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2023, 20:36 przez Ghostman.)

Odpowiedz
mb_17
Zarejestrowani

Była też gdzieś w PyClipie opcja ustawienie przy jakiej wartości paliwa w baku ma się rezerwa zaświecić. Po zapaleniu się kontrolki rezerwy już nie podaje dystansu do przejechania tak jak wcześniej pisał wojteks.

(05-11-2023, 15:53)wojteks napisał(a): Zwykle na rezerwie z 50-70km można zrobić ale nie mam odwagi tego testować na sobie.
Różne są te dystanse w zależności od konkretnego samochodu, ale nie warto na rezerwie jeździć, bo jak się przeszacuje o pozostałe paliwo w baku to można sobie narobić problemów, zwłaszcza w dieslu (zapowietrzenie układu), jak paliwa mało można też unieruchomić samochód - pomagałem kiedyś zepchnąć samochód, który stał jednym bokiem wyżej, była rezerwa i nie chciał zapalić, po zepchnięciu na względnie równy teren odpalił. Także zgadzam się z wojteks, że nie warto tego testować na sobie, sam bym też tego nie próbował

były: Laguna I ph II 1.6 16V , Laguna II ph I 3.0 V6 24V, Laguna II ph I 1.8 16V, Octavia I 1.9TDI, Grand Scenic II ph II 2.0T, Laguna II ph II 2.0 dCi
-> jest Grand Scenic III ph II 1.5 dCi + Yaris III 1.5 Dual VVT-ie
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości