Scenic 2 podłączyłem odwrotnie akumulator na chwile

Szczepanvip
Zarejestrowani

op Witam, mam wielki problem, w moim scenicu 2005 r 2.0 benzyna podłączyłem odwrotnie akumulator, zaiskrzyło, upalilo masę od skrzyni, bezpieczniki wszystkie sprawdzałem, licznik się nie świeci, wszystkie inne rzeczy działają, czego się jeszcze spodziewać, auto jak narazie nie odpala. Podpowiedź cię proszę.
pio555 napisał 15-11-2023, 08:57:
Zapraszamy do przywitania się z innymi użytkownikami. Pierwszy post zgodnie z regulaminem pkt.4 powinien znajdować się w Powitaniach.
Kolejny post proszę napisać w Powitaniach. http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2023, 08:57 przez pio555.)

Odpowiedz
niuniek24w
Zarejestrowani

Sprawdź bezpieczniki na klemie. Jak miałeś farta to nie spaliło UCH nad lewym kolanem. Najczęściej pali właśnie bezpecznik na klemie.

Odpowiedz
Szczepanvip
Zarejestrowani

op Po pracy będę się za niego brał dalej

Odpowiedz
Szczepanvip
Zarejestrowani

op
(15-11-2023, 08:18)niuniek24w napisał(a): Sprawdź bezpieczniki na klemie. Jak miałeś farta to nie spaliło UCH nad lewym kolanem. Najczęściej pali właśnie bezpecznik na klemie.
Nie wiem czy moduł dostał, ponieważ wszystkie rzeczy elektroniczne w samochodzie działają, tzn oświetlenie kabiny, wyświetlacz klimatyzacji, jak włożę kartę do portu to port się podświetla, naciskam start to coś klika, jakby przekaźnik, ale nie zapala, może po zrobieniu tych mas będzie gadać. Licznik to i tak pew je jest do zrobienia bo nic nie wyświetla, ale jestem dobrej myśli.
PunkRock86 napisał 15-11-2023, 13:08:
Popraw także dane auta w profilu, ponieważ nie są zgodne ze stanem faktycznym
PunkRock86 napisał 15-11-2023, 13:07:
Zgodnie z regulaminem forum :

pkt. 4. Każdy nowy użytkownik forum, przed założeniem nowego tematu i napisaniu pierwszego
posta, zobowiązany jest do zapoznania się z tym regulaminem, uzupełnienia profilu oraz
przywitania się w dziale http://www.scenic-forum.pl/Forum-Powitania" POWITANIA.

Zapraszamy do przywitania się z użytkownikami w odpowiednim dziale i dalszego uczestnictwa w życiu www.scenic-forum.pl

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2023, 13:08 przez PunkRock86.)

Odpowiedz
Szczepanvip
Zarejestrowani

op Także po wszystkich trudach związanych z forum i nerwach na scenika mogę napisać tyle że naprawiłem moja maszynę, upalilo masę idącą do skrzyni , koszt zero zł i kilka bezpieczników m.in od deski , hamulec ręczny i jakiś drugi też pod fotelem kierowcy. Samochód odpala i wszystko działa. Dodam że akumulator podpiąłem już w poprawny sposób.

Odpowiedz
[-] 4 użytkowników postawiło piwo użytkownikowi Szczepanvip za ten post post:
  • Binio, grzelisek, kiwikrakow, Proxima
polaq
Zarejestrowani

Jak upaliło masę od silnika to ja bym porządnie sprawdził alternator.
Prawdopodobnie obwód zamknął się przez regulator napięcia i prostownik w alternatorze.

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

2 gości